Държавната комисия за енергийно и водно регулиране задължи електроразпределителното дружество във Варна, собственост на германската компания E.ON, да създаде незабавна организация за нормализиране на подаването на електроенергия в града, съобщава пресцентъра на комисията.

Това е едно от предписанията на регулатора, включено в констативния протокол от проверката в дружеството. ДКЕВР изисква от E.ON да представи конкретен план за действия в тази посока до 24 часа след официалното връчване на протокола. За мерките в този план трябва да бъдат информирани ДКЕВР, Гражданска защита, областната управа и общината на град Варна.

При проверката си на място експертите на ДКЕВР установиха, че основните съоръжения на дружеството са в лошо техническо състояние, което е реална предпоставка за възникването на повреди и прекъсване на електроснабдяването на потребителите.

В посетените обекти не се извършва необходимата профилактика, вследствие на което използваната апаратура е в критично състояние. Няма създадена адекватна организация за отстраняване на повредите, аварийните екипи са крайно недостатъчни и не разполагат с необходимото оборудване. В допълнение персоналът не познава добре съоръженията, което води до забавяне при отстраняване на евентуални повреди.

Една от основните причини за съществуващите проблеми е неизпълнението на инвестиционната програма на дружеството.

Допълнителната документация, която изиска ДКЕВР показва, че от планираните за 2006 година над 27 милиона лева вложения до момента са реализирани едва около 35%. Още по-голямо е разминаването в програмата за ремонтни дейности.

Проверката установи, че към септември месец E.ON. е изпълнил по-малко от 29% от нея . Основен проблем, е че в развитието на мрежата «ниско напрежение» са инвестирани минимални средства.

Голяма тревога будят и констатациите на експертите за сериозни рискове за безопасността на работещите в съоръженията на E.ON. В част от проверените обекти съществуват сериозни нарушения като липса на осветление, течове, грешни предупредителни табели и др. ДКЕВР изисква незабавни мерки за отстраняване на проблемите и цялостно обучение на персонала на дружество. Действията трябва да бъдат съгласувани с Държавна инспекция по труда.

За коригиране на констатираните в протокола нарушения ДКЕВР дава 18 предписания към дружеството, сред които - да се изготви план за спешна ревизия и профилактика на ключовите елементи от мрежата, да започнат замервания на качеството на електроенергията, да се извърши извънредно обучение по експлоатация и безопасност на съоръженията. В краткосрочен план Комисията изисква от дружеството да се осигурят 24-часови дежурства на аварийни екипи в периода на коледните и новогодишни празници.

Предстои ДКЕВР да приеме решение за налагане на предвидените в Закона за енергетика санкции на дружеството.

В понеделник комисията ще разгледа предложения за налагането на санкции електроразпределителните дружества на EVN. Очаква се те да бъдат на обща стойност от 17 хиляди лева. Съответно 10 хиляди за ЕРП "Стара загора" АД за констастирани нарушения при начисляването на първите 75 киловатчаса в 17 населени места за месец август .

Предвижданата санкция за ЕРП "Пловдив" АД е седем хиляди лева. Тя ще се наложи за констатирани нередности при промяна на периода на отчитане на електрическата енергия и липсата на някои атрибути във фактурите на абонатите.