Надзорният съвет на европейската компания за самолетни и космически полети EADS взе решение относно модела A350. В края на седмицата бе утвърдено строителството на самолета за далечни дистанции. Според компанията, пазарният потенциал сега е 5600 самолета от този модел.

Информацията, излъчена вечерта на 1 декември от Амстердам, е цитирана от информационните агенции. Надзорният съвет на EADS взе решение да финансира проекта за €10 млрд. Нужните пари ще бъдат осигурени предимно от собствени на EADS източници, бе съобщено за пресата. Освен това ще бъдат привлечени и нови партньори.

Разходите за разработката на проекта ще се реализират във времето от 2007 до 2014 г. „A350 XWB ще бъде най-модерният самолет, крачка пред конкурентите" - обясняват двамата съ-председатели на EADS Том Ендерс и Луис Галоа. „Преди да вземем нашето решение основно проверихме всички разполагаеми ресурси, за да гарантираме безаварийно развитие на фамилията самолети от позицията на извънредно солидно програмно планиране", казва Галоа.

Първият A350 трябва да влезе в употреба през 2013 г. Airbus се нуждае от производството на този модел, ако иска да издържи в конкуренцията с Boeing и неговия Dreamliner 787. Освен другото, проектът за 10 милиарда ще осигури и работни места. Взимането на решението за съдбата на проекта A350 XWB (extra wide body) по-рано се предвиждаше за края на месец ноември.  

Пазарният потенциал на A350 в идните 20 години е 5600 самолета. В централата на концерна в Тулуза в сряда и четвъртък ще бъде бъде представена детайлна студия на потенциалните клиенти.