Възможно е да има една цена на топлинната енергия за целия отоплителен сезон. Това каза председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Константин Шушулов пред журналисти, предаде агенция „Фокус".

Предложението за това идва от Асоциацията на топлофикационните дружества и ще бъде обсъдено с представители на ДКЕВР най-вероятно в сряда. Аргументите са свързани с прогнозируемост за потребителите - колко ще плащат през четвъртото тримесечие на настоящата и първото тримесечие на следващата година за парно и топла вода.

„Възможно е, ако няма големи изменения, затова и наредбата дава възможност на комисията сама да прецени дали промяната на цената на природния газ е в значителни размери, за да даде промяна на електрическата енергия, произвеждана по комбиниран начин и на топлинната енергия", каза Шушулов.

Той припомни, че дружествата поискаха промяна в Наредбата за ценообразуването заради големите загуби, които реализират, такова решение беше взето от МС и наредбата беше променена. Така цената на парното вече може да се променя повече от веднъж годишно и в нея да се отразява промяната на цената на природния газ всяко тримесечие.