Работниците от новите страни членки на ЕС удовлетворяват търсенето на развитите западни страни без да създават някакви разриви сред безработицата или заплатите на местните работници, заявява еврокомисарят по социалните въпроси Владимир Шпидла , съобщава „Дойче веле".

Еврокомисарят направи своя коментар докато представяше доклад, който показва, че последното разширяване на ЕС не е довело, както се опасяваха някои, до инвазия на евтини работници от изток в богатите страни от съюза.

Свободният приток на хора е „основно право" и правителствата трябва „вдигнат ограниченията, колкото се може по-скоро", заяви комисарят.
 
Последните оценки на ЕК показват, че частта от поданици от десетте страни, които са се присъединили към ЕС през 2004 година - Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Словакия и Словения, както и Кипър и Малта, и които са решили да емигрират в ЕС, са нараснали от 0.2 % през 2003 година до 0.5 % през 2007 година, като повечето от тях са се установили във Великобритания или Ирландия.

Делът от емигранти от България и Румъния, които сега живеят в ЕС междувременно се увеличи от 0.2 % до 0.4% за същия период, като повечето емигранти отиват в Испания или Италия.

Европейската комисия призова Германия да открие изцяло трудовия си пазар за работна сила от новите страни-членки на Европейския съюз.

Никоя страна няма лош опит с откриването на трудовия си пазар, каза еврокомисарят по социалните въпроси Владимир Шпидла при представянето на доклад на комисията за движението на работници в Европа

Свободното движение на работници нито е довело до увеличаване на безработицата, нито пък е блокирало повишения на заплатите. Ограничения на трудовите пазари могат да доведат до увеличаване на нелегалната заетост, се посочва в доклада.

Наред с Австрия, Белгия и Дания, Германия принадлежи към старите 15 страни-членки на Европейския съюз, които още не са отворили изцяло трудовите си пазари за работна ръка от Полша, Чехия, Словакия, Естония, Литва и Латвия.

Според европейското право тези ограничения трябва да отпаднат най-късно до първи май 2011 година. За България и Румъния ограничението може да остане валидно до 2013 година. без да създават някакви големи разриви сред безработицата или заплатите на местните работници, заявява Шпидла.

Шпидла направи своя коментар докато представяше доклад, който показва, че последното разширяване на ЕС не е довело, както се опасяваха някои, до инвазия на евтини работници от изток в богатите страни от съюза.