Бившият кмет на Ню Йорк Рудолф Джулиани направи първата официална крачка за участие в президентските избори 2008 г. Представители на републиканската партия съобщиха за медиите вчера, че Джулиани е подал всички необходими документи за създаване на социален комитет по изучаване шансовете си за победа.

Този комитет ще му позволи да набира средства по предизборната кампания и да прави обиколки в страната, за да печели поддръжката на избирателите си.

Екс кметът на Ню Йорк е твърде популярен политик сред американците. Той спечели тази си популярност с борбата си против мафията. Рейтингът му обаче рязко нарасна по време на терористичните актове от 11 септември 2001 г. Именно тогава като кмет, той точно и професионално ръководеше действията по предотвратяване на последиците  от терористичните атаки към Световния търговски център.

В числото на потенциалните кандидати за президентския пост от страна на демоктратите се спряга името на бившата първа дама на страната, а сега сенатор от щата Ню Йорк Хилъри Клинтън. Тя обаче все още не е заявила своето намерение да обяви кандидатурата си.

Както показва последното допитване до американските избиратели, направено от седмичника Newsweek, болшинството от американците предпочитат следващият президент на САЩ, който ще бъде избран през 2008 г, да е от Демократическата партия.