Въпреки че е намалила въглеродните си емисии с 50.4% за последните години, България остава страната в Европейския съюз с най-ниска енергийна ефективност, сочат данни на Евростат. 

Законът за енергийна ефективност, който бе обнародван без много шум в Държавен вестник на 14 ноември 2008 г. е стъпка във вярната посока. Бедната на изкопаеми горива България формира по-голямата част от дефицита си в текущата сметка заради вноса на енергоносители от Русия и Украйна.

Законът за енергийната ефективност обаче крие в себе си сериозно противоречие: предписва на гражданите да се сдружават, за да могат да бъдат извършвани енергийни обследвания, които стават задължителни за собствениците на всички сгради над 1 000 кв. м.

Нарушават се права на хората - около това мнение се обединиха днес омбудсманът на Република България Гиньо Ганев и изпълнителният директор на Агенцията по енергийна ефективност Таско Емренков, съобщи агенция Фокус.

На 26 ноември 2008 г. (сряда) Гиньо Ганев ще свика Консултативения съвет по конституционни въпроси към омбудсмана, който ще обсъди спорните текстове от закона, за да се прецени дали има основание за сезиране на Конституционния съд.

Според влезлия в сила нов Закон за енергийната ефективност, всички сгради в експлоатация с РЗП над 1000 кв. м. подлежат на задължително сертифициране. 

При продажба на сграда или на части от нея продавачът трябва да предостави на купувача оригинала на сертификата за енергийни характеристики на сградата или съответно оригинала на енергийния паспорт - записано е в закона.

До издаването на сертификата за енергийните характеристики на сградата удостоверяването става с енергиен паспорт, уточниха за Money.bg запознати юристи.

По информация в медиите със ЗЕИ държавата създава пазар за консултантски услуги в размер на 180 млн. лева, като разходите за апартамент за нужните „обследвания" ще достигнат 1000 лева.

В закона е предвидено, че също и при отдаване под наем на сградата или на част от нея с договор, наемодателят предоставя на наемателя копие на сертификата за енергийни характеристики на сградата или съответно копие на енергийния паспорт.