Европейските фондови пазари растат, оставайки в установения през последните дни тесен диапазон, а акциите на банките поевтиняват, след публикуваните слаби резултати на Deutsche Bank и UBS.

По обед общоевропейският индекс FTSEurofirst 300 се покачи с 0,18 процента, а индексът на „сините чипове" Euro STOXX 50 - с 0,33 процента. Немският индекс DAX прибави 0,05 процента, британският FTSE 100 - 0,37 процента, а френският CAC-40 - 0,14 процента, съобщава Reuters.

Акциите на швейцарската банка UBS поевтиняха с 5,4 процента, а тези н а Deutsche Bank - на 2,2 процента, тъй като и двете банки са заподозрени в манипулиране на ставката за междубанково кредитиране и се налага да правят допълнителни съдебни разходи.
Индексът на банковия сектор STOXX Europe 600 загуби от стойността си 0,33 процента.

Акциите на петролната компания BP нараснаха с 4,9 процента след съобщението за неочаквано високата печалба и покачването на дивидентите.

Котировките на германския производител на промишлени газове Linde се понижиха с 1,3 процента, а тези на френската компания Michelin - с 4,3 процента, тъй като и двете съкратиха прогнозите си за печалбата през 2013 година.

От отчелите се за третото тримесечие участници в индекса STOXX 600, повече от 50 на сто оправдаха или надхвърлиха прогнозите на анализаторите.

Според участници на пазара много инвеститори избягват големи сделки в очакване решенията на Федералния резерв на САЩ за стимулиращите парични програми, които ще станат ясни утре след двудневно съвещание.