Цената на петрола отбеляза пет месечно дъно в петък, което изстреля европейските акции, а йената достигна до едномесечен връх към еврото.

Американските дългови книжа са почти без промяна, преди изявлението на президентът на ФЕД-Кливлънд Сандра Пианалто по повод на инфлацията. Нейното изказване ще се следи изключително внимателно от пазара, за да се търсят сигнали за предстоящо покачване на лихвеното ниво още този месец.

Американския лек петрол падна до $66.99 за барел днес, след като вчера докладът на Американската енергийна агенция, показа доста добри данни за запасите на петрол и бензин в САЩ. От петролната компания ВР заявиха, че е възможно да възстановят производството на петрол от полето в Аляска по-рано от очакваното.

Падащата цена на петрола окрили европейските фондови индекси като FTSEurofirst 300, който обединява най-ликвидните 300 европейски акции се покачи с 0.4% до 1,357.40. По-рано през седмицата индексът се срина с 2.3%, след като отново се появи несигурност около бъдещето на лихвеното ниво в САЩ.

Акциите на японските авиолинии и на производителите на гумени изделия се покачват днес, като подпомогнаха японския сравнителен индекс Nikkei-225 с +0.42%.

Европейските облигационни книжа също се движат в тесни граници, а графиката на доходността отново е в консолидационна форма, в очакване на сигнали дали ЕЦБ ще покачи лихвеното си ниво. Цената на златото следва тази на петрола и е в близост до едноседмичното си дъно.