Европейските мобилни оператори трябва да продължат да намаляват тарифите си за роуминг и да са сигурни, че потребителите са акуратно информирани за тях.

Комисарят на европейския съюз за сферата на комуникациите Вивиян Рединг заявява това в интервю за Dow Jones Newswires.

През септември Рединг ще обяви своето решение дали да сложи лимит на тарифите за широколентова Интернет връзка на мобилните оператори.

Според нея, при роуминг тарифите, цените са тръгнали надолу и когато през септември тя излезе с решение, то ще се основава и на станалото през лятото и на това дали намаляването на цените е продължило или не.

Освен това тя смята, че има още какво да се направи по отношение на информираността на клиентите за структурата на цените и наличието на някакви форми на безплатни мрежи, така че потребителите да получават необходимата им информация за услугите без да се товарят със сметки.

През октомври Рединг ще предложи на Европейската комисия правила, каращи мобилните оператори да намалят цените на текстовите съобщения изпращани от чужбина с около 70%.

Според комисаря мобилната индустрия се е провалила в това да докаже, че може да се регулира сама по отношение на цените на роуминга.

Миналото лято от Европейската комисия поставиха ограничения само върху роуминга, давайки възможност на операторите да намалят сами цените на текстовите съобщения, но те не го направиха.

Според Рединг развитието на мрежите за широколентов безжичен достъп до Интернет е похвално, но окуражавайки дългосрочните планове за инвестиции в сектора властите трябва да направят необходимото, за да не допуснат създаването на монополи на пазара на този тип услуги, които са не само вредни за развитието, но поддържат изкуствено завишени цени.

Рединг посочва като страни със сериозни проблеми в това отношение България, Гърция, Словакия, Полша и Румъния, които според нея са най-изоставащите по отношение на широколентовия достъп именно заради наличието на монополи в сектора.