Експанзията на европейския пазар на недвижими имоти не е приключил, но все повече сигнали съветват, че съдбата му може да последва тази на отслабналия през последните години американски пазар.

Докато цените на имотите в Европа постепенно се покачват, темпът на нарастване се забавя в страните от Западна Европа през третото тримесечие на 2006 г. Основна причина за забавянето, както и за това в САЩ, е покачване на лихвеното ниво, а от там и оскъпяване на ипотечните кредити. Единствено Великобритания за момента остава изключение, където цените на имотите растат силно, въпреки високите лихвени нива и голямата задлъжнялост на населението.

Понижение в темпът на нарастване на цените на недвижимите имоти в Европа, може да успокои изнервените банкери от ЕЦБ, които следят отблизо инфлацията. Другата възможност е, забавянето на развитието на пазарът на недвижими имоти да доведе до икономически спад.

Рязко понижение в строителния сектор на Испания, където през 2006 г. бяха започнати нови 800,000 строежа, ще удари икономиката на страната доста силно. Секторът на недвижимите имоти допринася за малко над 10% от БВП на южната страна. Нещо повече, строителните компании и тези занимаващи се с реализацията на построените жилища, формират около 50% от кредитите отпускани от банките.

Пазарът в Испания вече е започнал свиване, като през третото тримесечие на 2006 г., цените са се покачили с малко под 10% през третото тримесечие на 2006 г., в сравнение с ръст от 13% през третото тримесечие на 2005 г., данните са на Испанската национална банка. Въпреки, че цените се очаква да продължат възходящата си тенденция и през настоящата година, темпът на нарастване ще се забавя все повече.

Както и в САЩ, така и в Европа ще отнема все повече време на продавачите да реализират имота си на пазара, тъй като купувачите ще търсят все по-добрата сделка при забавящ се пазар.

Цените на имотите в Дания се покачваха с 17.8% през третото тримесечие на 2006 г., след като за същия период през 2005 г. отбелязаха ръст от 18.4%.

Темпът на нарастване на цените се забавя и в останалите десет Западноевропейски държави, според изследвания на Евростат. Във Франция, цените на жилищата са растели средно с 8.9% през третото тримесечие на 2006 г., в сравнение със същия период през 2005 г., когато ръстът е бил 15.5%. Цените на апартаментите в тузарските югоизточни райони на Франция, които включват и Средиземноморското крайбрежие, са растели средно с 3% на годишна база през третото тримесечие на 2006 г., в сравнение с растежа си от 19% през третото тримесечие на 2005 г.

Във Великобритания средното покачване на цените на имотите е било 9.3% през четвъртото тримесечие на 2006 г., от едва 4.8% през второто тримесечие. В Северна Ирландия обаче, цените са се покачили със 44.1% на годишна база през четвъртото тримесечие, заради засиления икономически растеж и подобряване на политическата обстановка.

Другото изключение от общата картина е Германия. Най-голямата европейска икономика все още се възстановява от продължилата десетилетие рецесия в сектора на недвижимите имоти, като цените вече показват първи сигнали на покачване. В момента доста по-голям процент от германците отделят от доходите си, за да изплащат жилищни кредити.

Според британските анализатори, през първите три месеца на 2007 г., около 30,000 жители на Острова може да изпаднат в несъстоятелност заради продължаващото безразсъдно пазаруване с кредитни карти.