Близо 3000 агенти печелят от търговията с имоти във Варна, твърдят от асоциацията Учреден е технически комитет по стандартизация, който ще се занимава с въвеждането на ясен регламент на пазара за недвижими имоти. Това съобщиха за „Народно дело" от Варненската асоциация недвижими имоти (ВАНИ), която отдавна настоява за стриктни правила в бранша, за да се отсеят нелоялните играчи и да се ликвидира сивият сектор.

В момента във Варна има над 500 търговци на пазара за недвижими имоти. Общо брокерите са повече от 3000. Точният им брой не е ясен, тъй като не всички имат търговска регистрация.


В същото време обемът на сделките с имоти се е свил с повече от 10%.
Първата стъпка към новия регламент вече е направена с учредения комитет, след седмица предстои национално съвещание, на което ще бъдат изработени изискванията за въвеждане на стандартизацията, поясниха от асоциацията. Българските нормативни изисквания са изцяло взаимствани от Европейския комитет по стандартизация. С тяхното въвеждане ще се подобри качеството на услугите на агенциите за имоти и ще се повиши доверието на пазара, твърдят от ВАНИ. Със стандартите се цели да се уеднакви терминологията при сделките с имоти, да има общи правила и изисквания за квалификацията на брокерите.

От агентите вече ще се изискват многостранни познания за основните строителни технологии, за енергийната ефективност, да могат да разчитат архитектурни проекти, кадастрални и устройствени планове на населените места. Правилата предвиждат брокерите да избягват конфликта на интересите. Те ще трябва да уведомяват клиентите за всички тежести върху имота, забранява им се да правят подвеждащи изявления за пазара.

Жилището остава най-сигурната инвестиция

В условията на световната финансова криза основният пазар на инвеститорите в икономиката ни остава този на недвижимите имоти, а не фондовата борса. Това заяви Георги Стоев от "Индъстри Уоч" за Дарик. Неговата прогноза е, че сегментът на ваканционните имоти е този, върху който най-вече ще се отрази ефектът от финансовата криза. По думите на Стоев масовият спестител у нас разчита на жилището си като инвестиция номер едно и инвестиция номер две са депозитите в банките.

Оттук е въпросът какво ще стане с пазара на имоти и какво ще стане със стабилността на банковата система в страната, каза Стоев. В големите градове жилищата остават най-надеждната, ликвидна и добра инвестиция, категоричен е Стоев. „По отношение на банковата стабилност на този етап не виждаме някакви проблеми, тоест българските вложители в депозити не би трябвало да се притесняват, че нещо лошо ще се случи с техните пари", каза икономистът.