Организациите на млекопроизводителите и млекопреработвателите се обявиха срещу поправките в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, предаде БГНЕС.

На заседанието на парламентарната комисия по земеделие и гори, те не одобриха проекта, изготвен от земеделското министерство именно по тяхно искане. Според поправките, представени от зам.-министър Бюрхан Абазов, животновъдите ще могат да получават земеделски земи от държавния поземлен фонд под наем без търг или конкурс.

Мерите и пасищата могат да бъдат отдавани само на собственици на пасища за срок от 5 години. Редът и условията на отдаването на тези земи ще се определят от съответната животновъдна организация.
Председателят на организацията на млекопреработвателите Димитър Зоров счита, че на практика в закона са "изчезнали обработваемите земи". Според него те няма да могат да получават обработваеми земи, в който да отглеждат зърнени култури за изхранване на животните.

Зоров смята, че на пасищните животновъди трябва да се дават и ливади. "До момента всичко в България става под натиск, а ние сме обвинявани, че влагаме политически подтекст в нашите протести", заяви Зоров. Според него държавата въобще няма политика в тази област.

Адриан Цаконски от Асоциацията на млекопроизводителитке заяви:" Ние не можем да съберем пари да си погасим кредитите, а още по-малко да храним животните си. Нямаме воля да протестираме 5 г". Според Цаконски, животновъдите хранят народа, а властта им плаща полиция да го тероризира.

След повече от три часа дискусии в парламента между земеделската комисия, представители на агроведомството и браншовите организации на животновъдите решаването на проблемите в сектора продължава да изглежда далечно, припомня news.bg.

"Няма да прекратим протестите", категорично заяви Андриан Цаконски.
"Не сме заседавали, за да тушираме недоволството на фермерите", каза от своя страна председателят на земеделската комисия Васил Калинов.

Той допълни, че комисията намира ситуацията за особено тревожна и че час по-скоро трябва да се получат необходимите средства, които да подпомогнат отрасълът да не загине.

В хода на подготовката на Бюджет 2009 трябва да се направи сериозен анализ и да се гарантира развитието на животновъдството, каза Калинов.

Той посочи, че комисията ще подкрепи организирането на Кръгла маса, където представители на Министерството на земеделието и браншови организации и депутати да оформят визия за стратегия.

До края на годината парламентът да проведе отговорна дискусия по стратегията за развитие на българското животновъдство, предлага още Калинов.

Той насрочи следващо заседание на 11 септември и предупреди, че комисията изисква от Министерството на земеделието да докладва по всички 14 искания на фермерите, а също и по 4-те нерешени проблема - за млечната лаборатория, за екарисажа, за контрола на храните и хранителната сигурност и за идентификацията и регистрацията на животните.