Анализатори прогнозираха, че ако Форд реши да продаде шведския производител на луксозни автомобили- Волво, това ще доведе до липса на добри оферти при продажба на другите марки от висок клас Jaguar и Land Rover. Всичко това се случва в момент, в който компанията  се занимава с преструктурирането на операциите си на Северноамериканския пазар.

Пол Нютън, анализатор на автомобилната индустрия в Global Insight, коментира следното: "Липсата на интерес към Jaguar и Land Rover, както и ниските доходи, които ще бъдат формирани от тяхната продажба накараха Форд да вземе в предвид възможността за продажба на Волво.

До този момент Форд не са отбелязали прираст във финансовите си резултати при отделните марки, а Волво се счита за най-ценната луксозна марка коли за автомобилните производители.

Говорител на Форд съобщи в понеделник, че засега компанията не е започнала преговори с други компании за продажбата на Волво.

През май на пазара се появиха спекулации, че Форд има намерение да продаде Волво.

Компанията, която миналата година отбеляза загуби в размер на $12.6 млрд и губи по около 1 процентен пункт от общия си пазарен дял на американския пазар от 2000 г. насам. Волво намали своето производство като затвори 16 фабрики и закри 50 000 работни места въз основа на стратегическия си план „Стъпка напред"

През юни Форд съобщи, че обсъжда с финансови експерти бъдещето на Jaguar и  Land Rover, включително и тяхната продажба.

Според анализатори, Форд ще изпита затруднения при реструктурирането на американските операции и това може да окаже допълнителен натиск върху решението им за шведския концерн, оценяван приблизително на $8 млрд.

Компанията, която се очаква излезе на печалба през 2009 отбеляза спад от 12% на продажбите през юни, като за момента държи пазарен дял от порядъка на 16.6%.

Доходността на луксозните марки коли на Форд сред които Volvo, Jaguar, Aston Martin and Land Rover (така наречените висок клас коли) e нестабилна.Миналата година компанията регистрира $327 млн. брутни загуби. 

Припомняме, че миналата година през март Форд продаде Aston Martin за $925 млн.

В понеделник следобед акциите на компанията се търгуваха за $8.88  на Ню Йоркската фондова борса.