По всяка вероятност на конференцията си в Швилоузее край Берлин СДП ще номинира външния министър Франк-Валтер Щайнмайер за кандидат на партията за канцлерския пост на предстоящите през 2009 година парламентарни избори. Берлинер Цайтунг" съобщава, че решението е било взето в разговори между Щайнмайер и председателя на партията Курт Бек.

В конференцията участвува цялото пратийно ръководство, партийната фракция в Бундестага и министър-председателите на федералните провинции, управлявани от социалдемократите. На конференцията ще бъде представена и програмата на партията за подготовката й за парламентарните избори. Депутати от ХСС и ХДС се отнасят доста скептично към номинацията на Франк-Валтер Щайнмайер. Генералният секретар на ХСС Кристине Хадертхуер заяви, че с нея се засилва още повече -цитираме- "дълбоката съдържателна разпокъсаност в СДП" - край на цитата.

Външнополитическият експерт на ХДС Рупрехт Поленц казва, че очакванията на социалдемократите могат да отдалечат Щайнмайер от една външна политика по същество.

Външният министър на Германия беше един от европейските дипломати, който има принос в освобождаването на петте медицински сестри и д-р Здравко Георгиев от либийския затвор. Щайнмайер е допринесъл много и за членството на България в ЕС, за което получи най-високото държавно отличие -  орден „Стара планина" - първа степен от президента Георги Първанов.