Представители на работодателя и синдикатите подписаха днес новия колективен трудов договор за дружеството, който ще действа 3във "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД през следващата една година, съобщиха от пресцентъра на „Фрапорт".

Според постигнатото споразумение, работниците и служителите ще получават по-високо (за голям процент от хората) или равно на досегашното си месечно нетно трудово възнаграждение.

Страните се договориха възнагражденията да бъдат обвързани с положения труд и уменията на всеки един човек в дружеството.Увеличението на основната работна заплата на всеки един работещ е с 10,7%.

Социалният пакет, осигурен от работодателя, включващ допълнително възнаграждение за всеки работник и служител за Коледа, Великден и при излизането на служителя в отпуск, ще бъде разпределен през цялата година равномерно към работната заплата.

Ще продължи и изплащането на ежемесечни финансови бонуси за езиковите познания на служителите, както и средства за поевтиняване на храната. Работодателят ще продължи да осигурява допълнително здравно обслужване за своите работници и служители, безплатни езикови и професионални курсове, финансова помощ на работещите и семействата им в случай на нужда, допълнителни бонуси при специални случаи - сватба, раждане на дете, юбилеи и др.

Новият Колективен трудов договор официално влиза в сила на 10 ноември 2008 година. Днес той бе подписан от г-н Андреас Хелфер - главен изпълнителен директор и г-н Росен Филипов - главен финансов директор в качеството им на представители на работодателя „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД и Събка Янчева - КНСБ, Георги Николов и Христо Кондов - КТ „Подкрепа" и Михаил Иванов - Свободен авиационен синдикат - представляващи работниците и служителите в дружеството.

Важно е, че между работещите и ръководството има диалог и преминаването от държавно към частно управление не се отрази на възможността чрез разговори да търсим и намираме решения, които да са в интерес на работещите в компанията и на развитието на самото дружество, посочиха представителите на синдикатите в дружеството.