Френският президент Никола Саркози в четвъртък удостои България с посещението си и така имаше възможността да се убеди в благодарността на нашите политици и общественост за „мъжествената" му по думите на президента Първанов намеса в делото с медиците в Либия.

След като звездният прах започва да се разсейва, на сцената остава постигнатото между премиера на България Сергей Станишев и френския президент Саркози споразумение за огромна военна сделка.

В офсетна сделка България ще купи предложените от Саркози 4 корвети Gowind за Военноморските ни сили, а Франция ще сглобява във Варненската корабостроителница фрегати.

Постигнатият договор е за € 750 млн. Франция може да сглоби първата фрегата в Булярд още до края на годината. За Варна това означава 2000 нови работни места.

„Постигнахме съглашение до края на годината да договорим за един рамков договор, който ще даде възможност да се споразумеем за доставката на четирите корвети", каза френският президент.

Условията за финансирането и разпределянето на производството ще бъдат уточнени до края на годината.

Станишев приглася: специални работни групи между България и Франция ще обсъдят условията на изключително изгодният за страната ни офсет, ще се проверяват бюджетните ограничения, европейските правила, ще се търсят работещи механизми, „разглеждаме Франция като наш стратегически партньор" и т.н.

За сглобяването на фрегатите си Франция е предпочела България пред Хърватска и Полша.

Четирите корвети за България ще бъдат построени от военната компания Armaris, контролирана от държавната DCN. Сделката се подготвя още от май 2005 година, но тогава не е могла да се придвижи напред заради фискални ограничения.

Първата вноска за изплащането на четирите корвети България ще направи за Франция през 2012 година, научават от Ройтерс. Офсетната програма се базира на използването от Armaris на корабостроителницата Булярд за направа на три от корветите и части за фрегатите.

Така че България ще укрепва военната си мощ в Черноморския регион, вече като член на Европейския съюз.

Мнозина се питат каква бе цената на освобождаването на нашите медици от плена в Либия. Като се отчете сделката за изграждане на ядрен реактор в Либия от френската Areva и сделката за сумата €300 млн. за доставка на снаряди и военна комуникационна техника от френските заводи на EADS, което Саркози постигна с визитата си при Кадафи преди нашите сънародници да бъдат експортирани в родината с френския правителствен самолет, както и отпадането на евентуалните общоевропейски пречки пред британската BAE да продава оръжия за милиарди в Либия, някакъв възможен отговор започва да се избистря.