Финансовите министри и ръководителите на централните банки на Групата на седемте нации призоваха инвеститорите да вземат под внимание, че Япония е в състояние на икономически възход, като се въздържаха да окачествят спада на йената като заплаха за глобалния ръст, информира агенция Bloomberg.

На срещата в Есен официалните лица се постараха да прокарат мост между европейската позиция, която бе за засилване на йената, и японците и американците, които считат, че инвеститорите трябва да са свободни да определят сами цента на валутата без правителствена намеса.

Йената миналия месец бе близо до рекордното дъно спрямо европейската валута. Европейските министри счетоха, че японските пари са спекулативно ниски и развалят общия „блестящ фон" на японската експанзия.

Дипломатичното мълчание според анализаторите на Блумбърг е резултат на компромис, тъй като са намесени твърде противоречиви интереси.

Трише от ЕЦБ заяви, че Г 7 иска да предупреди финансовите пазари срещу т.нар. carry trades, както се наричат транзакциите, при които инвеститорите се възползват от ниските лихви (в Япония), за да заемат йени и да купуват активи с по-висока доходност на други пазари.

Подобни практики са помогнали за отслабването на йената, като лихвите на BoJ са далеч под тези на ЕЦБ и на Фед (съответно 0.25%, 3.50% и 5.25%). Оценките са, че carry trades в света са на най-високото равнище от 1998, когато икономическата криза в Русия накара инвеститорите да освобождават позиции толкова бързо, че йената се вдигна с 20%. Тогава от пазарния стрес хедж-фондът Long-Term Capital Management се срина.

Трише е казал, че подобни транзакции не са „подходящи" при сегашните обстоятелства.

В резюме от Г 7 са казали, че резултатите на световната икономика в момента са благоприятни, ръстът в САЩ става по-устойчив, икономиката на ЕС „изживява подем на широка основа", а подемът в Япония се очаква да продължи.

Възможно е сигналът от Г 7 да не е достатъчен за спиране падането на йената. Тогава вероятно правителствата ще трябва да се намесят като играчи на форекс пазара. Обаче дали? Групата не е правила това от септември 2000, когато се опита да подкрепи падащото евро. Японското правителство спря да се меси на пазара като продава йени от март 2004.

„Валутният пазар се надяваше да чуе коментар, който ще покачи шанса за японска намеса" за купуване на йени, казва валутен изследовател в Morgan Stanley в Лондон. Експертът счита, че обезценяването на йената ще продължи.

Това от своя страна няма да е по вкуса на финансовия министър на Германия Пеер Щайнбрук и на Тиери Бретон от Франция, които преди разговорите заявиха, че йената трябва да се засили, тъй като Япония е излязла от десетилетие на дефлация. Износът на Европа за Япония за 10те месеца на предходната година се смъкна с 18%.

Щайнбрук е посочил, че ако йената продължи да пада, „ще трябва да се говори" в близко бъдеще.

Херни Полсън, секретарят на U.S. Treasury, е показал по-малко желание да се намесва на финансовите пазари, тъй като „йената се търгува на конкурентни пазари". Японският финансов министър Коджи Оми е заявил, че европейците са тези, които се оплакват (от йената).

През декември инфлацията в Япония неочаквано спадна и намаляха поръчките за машини и разходите на домакинствата. Тези знаци направиха малко вероятно вдигането на лихвите от японската централна банка през този месец.

Единствената страна, чиято валута бе подложена на критика, бе Китай. Както и през септември 2006, Г 7 призова за „по-гъвкав юан" с цел да се премахнат огромните търговски дисбаланси. И макар юанът тази седмица е най-висок спрямо долара от година и половина насам, европейските официални финансисти настояват, че ръстът не е достатъчен.

Управителят на централната банка на Китай Джоу Ксяочан спокойно е отхвърлил упреците, посочвайки, че спрямо китайския план юанът е достатъчно гъвкав и нараства с подходящия за китайската икономика темп.

Г 7 отразява две трети от световната икономика. Следващата среща на САЩ, Япония, Германия, Великобритания, Франция, Канада и Италия е във Вашингтон през месец април.