Групата на седемте най-развити индустриални страни възобнови натиска си върху Китай, да реализира по-гъвкав валутен курс и по този начин да намали международния търговски дисбаланс.

Търговските партньори на Китай подтикват правителството на азиатския гигант да остави на пазара по-голяма роля в определянето стойността на юана, за която ниска стойност експертите казват, че дава нечестно предимство на Китай при експорт. Досега лобирането не е постигнало съществен успех: търговският дефицит на САЩ през юли е скочил до най-високите си стойности от 68.8 мрд долара, а Китай отбеляза рекорд през август с 18.8 мрд $ търговски излишък.

Доколко трябва да бъде притискан Китай, който в момента е четвъртата по сила икономика в света - това ще бъде акцентът в срещата на G - 7, обяви агенция Bloomberg. Взетото през април решение на групата за три-годишна кампания за повишаване цената на юана разколеба стойността на долара.

Управителят на Централната банка на Китай Чжоу Ксяочуан (Zhou Xiaochuan) вече даде знак, че правителството скоро може да позволи по-голяма гъвкавост на валутата - за свои цели. Желанието за по-силен юан е симулирано от конюнктурата вътре в страната. Китайската икономика има вече нужда да бъде обуздавана: през миналото тримесечие тя е отбелязала ръст от 11.3%.

Чжоу заяви, че дневният марж от 0.3%, в който юанът може да се движи при търговия спрямо долара в рамките на деня, ще бъде разширен паралелно с действието на пазарните сили. „Китай постепенно въвежда повече гъвкавост" - обяви Чжоу - „Ние изслушваме позициите на всеки и ще ги вземем предвид всичките".

Макар че е четвъртата икономика в света, Поднебесната империя не е член на G7. Групата на седемте е формирана от САЩ, Япония, Германия, Франция, Италия, Великобритания и Канада. Тя съставлява две трети от световната икономика и нейните официални лица се събират с оглед предстоящата годишна среща на финансовите министри на групата, също в Сингапур.