В Гърция има общонационална кампания за премахване на „сладкишчетата за очите" по билбордовете край пътищата, поради все по-убедителни доказателства, че образите на не много облечени жени са една от големите причини за най-лошите показатели в Европа за пътни произшествия, пише Guardian.

Само в Атина има 15,000 билборда. Шофьорите спирад да внимават в пътната обстановка поради „неприемливо високия брой" на сладураните по афишите и затова кампанията призовава съдилищата да постановят премахване на рекламите край пътищата.

В Гърция не само че плакатите с неприлично разголени жени закриват светофари и пътните знаци, а често са също така вдигани незаконно. Служител на полицията в Атина заявил, че те причиняват 10% от пътните злополуки.

Шофирането в Гърция не е за хора със слаби сърца. По пътищата там годишно загиват 2,000 души, други 4,000 биват сериозно наранени. ПТП годишно са 22,000 - или по един инцидент на всеки 24 минути.

Този месец влязоха в сила нови закони, налагащи глоби до €700 евро за минаване на червено или пропускане на знак стоп.

Кампанията е стартирала с печален повод - атински адвокат убива сина си, след като се врязва с колата си в билборд на оживена улица в столицата. След това усилията на адвоката са насочени срещу рекламните кампании в градовете. Миналата година той се добира до постановление на държавния съвет да се махнат билбордовете.

Но кметствата се противопоставят. Корумпирани местни власти се грижат билбордовете да продължат да съществуват. Активистите в кампанията се борят за премахването на даден билборд и успяват само за да видят след това, че през нощта демонтираните билбордове са отново вдигнати.

„Това е въпрос от публичната сигурност и се случва само в нашата страна. Всички опасни рекламни билбордове трябва да се махнат", твърди депутат от управляващата демократическа партия.