Фалиралият хедж-фонд Amaranth и неговия главен дилър Брайън Хънтър са успели да открият толкова големи позиции на пазара на природен газ в САЩ през миналата година, че са повлияли на цената му за обикновените потребители, това се пише в доклад на Конгреса публикуван днес.

Докладът е първия документ, който частично повдига завесата за причините довели до феноменалния фалит на хедж-фонда Amaranth, който изгуби над $6 млрд. буквално за дни, заради грешен подход в търговията с фючърси на природен газ. След този случай се покачиха и опасенията на инвеститорите за целия хедж-фонд сектор, критикуван от мнозина за прекалено рисковите си операции.

Разкритията направени от Сенатската комисия за финансови злоупотреби подкрепят опасенията на законотворците в САЩ, че регулациите на енергийния пазар не успяват да се справят с огромната парична маса на хедж-фондовете. 75% от сделките направени с фючърси на енергийни ресурси през миналата година са сключени от електронни платформи, често спекулативно, за да се извлече полза от движението на цената.

След случая „Amaranth" в щатския Конгрес бяха повдигнати много въпроси за това как се регулира енергийния пазар и дали да не се въведат по-стриктни мерки за избягване на силно спекулативните търговски практики.

Докладът изнесен днес е плод на 9-месечна работа и проведени десетки разговори включително и с топ-дилъра на компанията, канадеца Брайън Хънтър, направил състояние през 2005 г., когато заложи на покачване на цената на газта.