Плановете на Газпром да погълне държавния газов монополист на Сърбия ще засилят хватката на руската компания около енергийния пазар на Европа, пише AP. Сделката може да бъде финализирана още в петък и ЕС, който през последните години се стараеше да намали енергийната си зависимост от Москва, се притеснява.

Само на Газпром е било предложено да купи NIS, Петролна Индустрия на Сърбия, и то под пазарната цена. В замяна Русия ще положи през Сърбия значителна част от планирания нов газопровод и западната ни съседка ще прибира транзитните такси на газовите доставки за западна Европа.

Русия напредва с газопровода „Южен поток" като алтернатива на подкрепяния от ЕС „Набуко". Идващият през Набуко газ от Кавказ е централен момент в западните планове да се заобиколи Русия и намали влиянието на Газпром, който дава една четвърт от газа на Европа.

Преференциалните условия на сделката в Сърбия карат някои анализатори да говорят за купуване на силната руска подкрепа против независимостта на Косово.

„Независимо че правителството го отрича, това е очевидно възнаграждение за Русия и част от обръщането на Сърбия от Запада и Европейския съюз", казва политическият и икономически анализатор Брача Грубачич. Сръбският премиер Кощуница счита, че с руския газ Сърбия може да има стратегически преимущества в преговорите със Запада за статута на Косово, продължава специалистът. „Но Кощуница забравя, че това не е старата комунистическа Русия, а нова пазарно-ориентирана държава".

Сръбски министри са посочили, че Газпром предлага $600 млн. за 51% в NIS - една пета от оценките за стойността на компанията. Освен това руснаците са обещали да инвестират $740 милиона в модернизацията на сръбския енергиен монополист.

Министърът на икономиката и приватизацията на Сърбия Младян Динкич от про-западната партия G-17 нарече руската оферта „унизителна". Според него NIS трябва да бъде продадена на международен аукцион, в който Газпром да е участник. Други компании, проявили интерес в тази приватизация, са австрийската OMV, PKN Orlen от Полша, унгарската MOL и румънската Rompetrol.

„Сигурен съм, че можехме да получим пет до осем пъти повече за NIS, ако бе продавана с международно участие. Много съм притеснен. Казаха ми, че било неприлично да се иска от руснаците пазарната цена".

„Южен поток" по план трябва да бъде завършен през 2013 година. Той ще пренася 30 млрд. куб.м. природен газ на пазарите на запад. Маршрутът му се дискутира между Газпром и отделните правителства.

Според един от плановете тръбопроводът ще минава от Русия до България по дъното на Черно море, оттам може да поеме по различни пътища за Гърция, Унгария, през Сърбия за Босна и Хърватия и вероятно през Италия за по-надалеч.

Кощуница се надява да постигне споразумение с руския президент Владимир Путин, като се говори, че двамата ще се срещнат в петък по време на визитата на Путин в София.