Руският естествен монополист днес, 16.01.2007, ще направи първия си по-съществен „набег" в търговията с кредити за въглеродни емисии по протокола от Киото, създавайки смесено предприятие с германската Dresdner Bank, което може да разкрие нов пазар с обем € 15 млрд. Информацията е предадена от The Financial Times.

Джойнт венчъра между Газпромбанк, която принадлежи на Газпром Груп, и Dresdner Kleinwort ще инвестира в проекти, създаващи „въглеродни кредити" по силата на протокола от Киото. Ареалът на инвестициите ще бъде предимно в Русия и Източна Европа.

Анализатори са изчислили, че компаниите могат да генерират кредити в размер до 1 млрд. тона. По сегашните цени за 2008 според схемата за търговия с емисии на Европейския Съюз това означава € 15 млрд.

Според договора от Киото, компаниите инвестиращи в проекти като например схеми за енергийна ефективност, които намаляват емисиите в страните от бившия съветски блок, ще получат кредит за всеки „спестен" тон въглероден диоксид.

Тези кредити могат да се продадат на страни като Канада, Япония и индустриализираните членки на ЕС, които според протокола трябва да редуцират емисиите си.

Компаниите, които са под действието на схемата за търговия с емисии на ЕС, ще могат да купуват тези кредити по време на втората фаза на схемата, от 2008 до 2012, ако им се наложи да емитират повече въглероден диоксид отколкото им е определено по схемата.

Кредитите за емисии от Русия и Източна Европа могат да разширят този пазар в ЕС с до 10%, понижавайки ценовия натиск на въглерода по схемата за търговия. Това може да има съмнителния ефект поевтиняване на емитирането на парникови газове от европейските компании.

Матю Шау, директор на смесеното предприятие, казва, че Русия също ще извлече облаги от инвестициите в проекти за намаляване на емисиите: „Това може да помогне на Русия да привлече вътрешни инвестиции в инфраструктура и енергийна ефективност".

Според него, Газпромбанк има клиенти в петролната, газовата, нефтохимическата и металургичната промишленост, които биха били заинтересувани от търговията с въглеродни емисии. Газпром може да печели директно, продавайки кредитите, които е придобил.

Олга Гассан - Заде, глава на Киевския офис на въглеродната аналитична компания Point Carbon е казала, че Газпром има потенциала да намали емисиите си чрез фиксиране на изтичането и капитален ремонт на компресорите, което може да генерира до € 2 млрд. от въглеродни кредити.

Инго Рамминг, ръководител на търговията с емисии на Dresdner Kleinwort е казал: „Очакваме това смесено предприятие да бъде един от водещите играчи на пазара за търговия с въглерод".

Хедж фондовете и други институционални инвеститори, както също и правителствата и компаниите попадащи в схемите за търговия с емисии са потенциалните купувачи на кредитите.

Газпром има желание да превърне своя базиран в Лондон търговски клон в енергиен търговец, предоставящ пълна серия услуги, търгуващ с петрол, енергия и втечнен природен газ, както и с въглеродни кредити и конвенционален газ.

Газпром има офиси в Хюстън и Париж, като едновременно се опитва да се разшири в редица европейски стани, включително Нидерландия, Италия и Белгия. Освен това наскоро лице от ръководството на Газпром за пореден път е потвърдило, че Газпром има желанието да инвестира в електростанции в Западна Европа.