Американската компания General Electric е обявила спад на печалбата си с 12% през първото тримесечие, като така не можа да сбъдне прогнозите на анализатори. Негативният резултат се отдава на общата пазарна криза и намаляло потребителско търсене. GE понижиха и прогнозата за представянето си до края на годината.

Печалбата на компанията е била $4.36 млрд. или по 44 цента на акция през първите три месеца на годината от $4.93 млрд. или по 48 цента на акция за същия период миналата година. Анализаторите очакваха печалбите да достигнат по 51 цента на акция през настоящия период. Разочарованието на пазара е голямо, като акциите на GE започнаха да падат на борсата във Франкфурт, а фючърсите на американските индекси забиха в червената територия.

„Знаехме, че първото тримесечие щеше да бъде едно голямо предизвикателство пред нас, но не оценихме правилно пазарните рискове, които се оказаха по-силни от първоначалните ни прогнози", заяви изпълнителният директор Джеф Имелт.

Американската икономика се намира на ръба на рецесия, която бе провокирана от спукването на имотния балон в страната и разразилата се след това кредитна криза. Някой членове от Федералния резерв споменаха, че пред щатската икономика все още има сериозни рискове, които ще са топ-приоритет за монетарната политика.

Приходите на General Electric през първото тримесечие са били $42.2 млрд., като половината от тях идват от пазари извън САЩ.