Господин Табаков, Български икономически форум се провежда за 17-та поредна година. Всяка година форумът прави своеобразна снимка на икономиката към дадения момент. Какво ще покаже тазгодишния кадър, според Вас?

В тазгодишния кадър ще има по малко от всичко. Ще има песимизъм, ще има и оптимизъм. Надявам се новото в този кадър да бъдат успешни срещи между българските производители и купувачите от чужбина, които ние сме намерили, поканили и докарали на наши разноски (Balkan Trade Bridge, б.р.). Песимизъм може би ще има по отношение на перспективите за икономическото развитие през следващата година. Те са обусловени от много фактори, включително и от банковото сътресение през 2014 година.

Да не забравяме, че България все още не може да намери правилния подход, за да излезе от икономическата криза, така както виждаме, че много европейски страни направиха. Оптимистична, защото предприемачите нямат друг шанс освен да бъдат оптимисти. Едно от нещата, на които се надяваме, са именно тези нови сделки, за които говоря. Другото е новото правителство с нова визия и по-смели реформи да върне България на тези релси на икономическо развитие, на които се намирахме преди години.

Форумът ще бъде открит с оптимистичен импулс, а именно от шефа на „Телерик", чиято продажба стана сделката на годината?

Абсолютно, ние искахме да дадем точно тази светлина, да покажем, че на фона на някои лоши неща има и много хубави неща, които се случват. Това е една страхотна новина не само за въпросната компания, не само за IT сектора в България, това е една страхотна новина въобще за тези хора, които по честен начин с много труд, усилия и знания са тръгнали в частния сектор и правят бизнес в страната. България има шанс. Щом един успява, значи още много могат да успеят. Това е, което искаме да кажем с присъствието на господин Терзиев и с това, че ще дадем на него думата да открием тази година събитието.

На 4-ти декември обаче, когато е основната част от форума и когато ще се дискутират проблемите на банковия сектор, по същото време много хора ще се наредят на опашки пред банковите клонове, за да си получат гарантираните депозити от КТБ. Не е ли малко трудно, когато е накърнено доверието в толкова важна част от икономиката, а именно банковия сектор, да дискутирате за „надграждане на икономиката"?

Много е трудно, много е трудно. Ако обърнете внимание на програмата, в частта, която е свързана с банките, няма нито един банкер, който да говори. Това не е, защото не сме ги поканили. Ние поканихме всичките, един по един. Но се страхуват. Явно имат някакви причини да не искат. Макар аз да мисля, че откритото и честното говорене е началото на излекуването на болестта. Затова поставихме темата като проблем, защото не искахме някой да третира липсата й като опит за бягство от една от най-важните икономически теми на годината. Поради тази причина решихме да поканим и проф. Стийв Ханке. Това е човек с много голям опит и човек, който в последните 17 години сравнително отблизо следи икономическото и финансово развитие на България.

Всяка година форумът отправя послание към правителство и управляващи. Какъв ще бъде тазгодишния съвет, според Вас?

Не се наемем да го кажа, защото, когато започне форума, съм само модератор. Съвсем други са актьорите. Нещата не са предварително нагласени или репетирани. Така че какво ще се случи в рамките на форума, какви ще бъдат в съветите, ми е трудно да кажа. Още повече, че в последните две или три издания на форума ние го променихме от едно просто говорене на няколко човека отпред на панела в дискусионни маси. И има няколко човека, които започват дискусията, но всички останали на масата могат да направят своя коментар или да изкажат мнение. Целта на форума е да става повече и повече дискусионно място, а не това, което виждахме в най-първите издания на събитието - презентации, които следват една след друга.

Очевидно Balkan Trade Bridge, който ще осигури срещи между български продавачи и чуждестранни купувачи, ще бъде гвоздеят на форума като нещо, което се прави за първи път у нас. Но имаме ли самочувствието да ходим на подобни форуми?

Това е нещо много полезно за България, въпреки че то към момента не носи пари на БИФ. Ето това е нещото, което една НПО може да си позволи, защото в крайна сметка ние имаме мисия - развитието на икономиката на България. Ние ще авансираме едни средства в едно подобно начинание. Аз се учудвам как е възможно при толкова много пари по „Конкурентоспособност" поне едно подобно събитие да не бъде планирано. А са планирани само командировки в чужбина, участия и изложения. Но как е възможно да не се види, че много лесно и по-евтино излиза да поканиш 100-200 купувачи? Да ги поканиш на свои разноски и да ги срещнеш с правилните хора.

Какво бихте казали на фирмите, които още не са се включили?

Да заповядат. До първи декември имат време да погледнат списъка с купувачи и техни потенциални партньори, както и да видят стоките и продуктите, от които се интересуват. Но дори в списъка да няма продуктите, които могат да предложат, да не се отказват и да дойдат отново. Защото не се знае в личния контакт какво ще разберат, че е нужно на купувачите.