Заради престъпността и корупцията много от германските инвеститори отказват да инвестират в България, заяви в интервю за Фокус Митко Василев, главен управител на Германо -българската индустриално-търговска камара.

Като друг мотив за отлива на германски инвеститори, Василев посочи и липсата на достатъчно квалифициран и неквалифициран персонал.

В интервю за Дойче веле обаче, ръководителят на Източната комисия на германската икономика Оливер Вик казва, че германските инвеститори няма да се изтеглят от България, само защото там са се увеличили работните заплати.

Според Вик, шансовете, които имат германските фирми в Централна и Източна Европа са от голямо значение затова икономиките на тези страни имат все още голяма нужда от инвестиции и точно тук се намесват германските фирми, които предлагат продукти, свързани с модернизацията на икономиката.

Оливер Вик каза още, че въпреки  интереса на германските инвеститори към добрите проекти в България, не всички надежди и представи на германските фирми са се осъществили. „Не бих казал, че има влошаване на климата. Това е процес, който е в непрестанно развитие и аз съм сигурен, че в бъдеще ще има нови проекти", заключи Оливер Вик.