“Глобал Рейтингс” АД присъди първоначален дългосрочен кредитен рейтинг АА - /стабилна перспектива/ на Община Шумен, съобщиха днес.

Основните положителни фактори, влияещи върху рейтинга на общината са ниското ниво на задлъжнялост. През 2005г. общината емитира общински облигации. Номиналът на една облигация е 1000 лв., с лихвен купон от 8,7 на сто годишно, като плащанията се извършват на шест месеца, два пъти годишно. Към датата на настоящия анализ Община Шумен има задължения по инвестиционен заем, отпуснат от „Общинска банка” АД в размер на 1 500 000 лв.

Община Шумен е от общините, които заемат важно място в икономическото развитие на Североизточния район. Още по-съществено е значението й за икономиката на областта, в която се намира. Измерено с показателя приходи от продажба на човек, въпреки намалението спрямо последните години, нивото на общината е значително над средното за областта - с 50%. В общината се формират 77,5% от приходите, произвежда се 78,1% от бруто продукцията и се концентрират 80,7% от ДМА на областта през 2003 г. В община Шумен са концентрирани и 52% от икономически активните лица в областта. Всичко това показва важното й значение за икономическото състояние и развитие на областта, която по основните икономически показатели (БВП, БДС) се намира на трето място в Североизточния район за планиране. 

През разглеждания период община Шумен отчита увеличение на собствените приходи. Според плана за бюджет 2006 собствените приходи нарастват с 148% спрямо базовата 2003 година. Наличие на положителен краен баланс. През периода 2003-2005г. община Шумен отчита наличие на положителен краен баланс, като размерът му варира в тесни граници от 0.3% до 3.5% от общия размер на приходите по бюджета.

Очаква се през 2006г. крайният баланс да е възлиза на 0.3%. Това се дължи на предпазливостта при изготвянето на плана за бюджет 2006.

Основните отрицателни фактори, влияещи върху рейтинга са недостатъчната, според международните стандарти, гъвкавост при изпълнението на бюджета, както и високите стойности на капиталови разходи, които се дължат на увеличените разходи за инфраструктура.

Приходите на община Шумен са зависими от субсидиите от Централния бюджет и преотстъпения данък за финансиране на делегирани от държавата отговорности, което предоставя ограничена възможност за прогнозиране и гъвкавост при вземане на решения.

Общината има нужда от значителни инвестиции в инфраструктурата, които са осигурени в дългосрочен план чрез емитиране на общински облигации.