Правителството одобри проект на закон за изменение и допълнение на Закона за морските пространства, съобщиха от пресцентъра на МС.

Основните промени са в размерите на административно-наказателните разпоредби. Въвеждат се имуществени санкции на юридически лица, в чийто интерес са извършени нарушенията на международноправния режим за опазване на околната среда от замърсяване от кораби.

Глобите са между 300 000 лв. и 600 000 лв. за юридически лица, които са се обогатили от нарушение на забраните, а в случаите на умишлено замърсяване, причинило големи вреди - между 1,5 млн. лв. и 3 млн. лв.

С промените се въвежда неотменимо задължение за оказване на правна помощ по извършване на оглед, вземане на проби и извършване на разпит на лица, когато такава молба е постъпила от друга държава-членка на ЕС и става въпрос за обосновано предположение, че въпросният кораб е бил източник на замърсяване в морските пространства на трети страни.

Предлага се нова разпоредба за недискриминационно третиране на всички небългарски кораби, които се намират или преминават през морските пространства на България. Предвидено е още, според изисквания на европейски директиви, министърът на транспорта да докладва на ЕК за опазване на околната среда от замърсяване от кораби.

Одобреният документ предлага да се заличи АЕЦ "Козлодуй" като пристанище за обществен транспорт с регионално значение, поради предназначението си да обслужва единствено промишлено-експлоатационните нужди на дружеството. Дължимата по закон регистрация в случая е и практически невъзможна предвид липсата на задължителните за пристанищата за обществен транспорт пристанищна инфраструктура, както и щатен пристанищен персонал.

Законопроектът предвижда още пристанищата Созопол и Несебър да бъдат включени в списъка на пристанищата за обществен транспорт с национално значение. Несебър и Созопол са важни туристически центрове, което предопределя принадлежността на техните пристанища към тези за обществен транспорт с национално значение.