Кризата Northern Rock донесе объркване в сърцето на банковото регулиране във Великобритания, осъществявано чрез тристранния съюз за финансова стабилност между централната банка, службата за финансови услуги и финансовото министерство.

Водещ банкер във Великобритания казва: имаше пълно и съкрушително бедствие. Никой не иска да поеме отговорността.

Централната банка е отговорна за монетарната политика, надзирава паричните пазари и може да предоставя пари на институции, за да спре проблемите, засягащи финансовата система. Финансовата служба FSA надзирава финансовите институции и пазари. Банката и FSA поддържат министерството информирано, защото то се отчита пред парламента за мениджмънта на финансовата система.

Трансферът на компетенциите за надзор от централната банка към FSA през 1998 имаше за своя цел повишаване на отчетността, избягване на дублирането на дейности и евентуални конфликти на интереси. Но кредитният срив и почти-колапса на Northern Rock доведоха до нарастващо недоволство в банковите среди заради липсата на координация в отговорите на кризата.

Критика се отправя към различни служби, че не са предприели нищо докато Northern Rock е страдал, така че в понеделник Трежъри трябваше да гарантира влоговете не само на Northern Rock, а и на цялата банкова система. Критиката продължава, че сегашната криза е криза на доверието, а възстановяването на доверието е роля на един регулатор.

„Тристранната система не проработи", казва професор по икономика в LSE и бивш член на комисията по монетарна политика на Bank of England. „Свърши се с хлороформ за цялата банкова система. Това, което трябваше да се направи, бе абсурдно".

Опозицията говореше за уместността от разделянето на компетенциите между Банката и FSA още преди да избухне кризата в Northern Rock. Днес на управителя на централната банка му е горещо, подложен на разпит. Ръководителите на FSA ще се изправят пред комисията през октомври, за да отговорят на същите въпроси.

„Те трябва да се върнат на дъската за чертежи и да открият нов начин за споделяне на отговорностите си", казва професорът.