Трима рибари от Хонконг са си мислели, че са направили голям удар, когато са продали за 20 000 хонконгски долара ($2,500) уловената от тях гигантска риба.

Оказва се обаче, че те са изглупели, тъй като са пропуснали да вземат 50 пъти по-висока цена, или един милион хонконгски долара. Историята е публикувана в днешния хонконгски вестник Apple Daily и е разказана от Ройтерс.

Рибата китайска бахаба е известна още под името гигантски жълт кресливец. Уловената от рибарите бахаба тежи 85 килограма, най-голямата, улавяна в Хонконг от десет години.

Един от рибарите е жена, домакиня с прякор Мики. Тя си е направила фотография до извлечения на брега дълъг 1.68 см. обитател на морските дълбини. Гигантската риба се е борила „титанично" с рибарите 90 минути.

Триото било щастливо да продаде рибата за 20 000 хонконгски долара на местен търговец. Те си мислели, че са ударили джакпота, но не осъзнавали истинската цена на рибата кресливец, твърди хонконгският вестник.

Търговецът от своя страна продал рядката гигантска риба за 580 000 хонконгски долара. Бахаба се цени изключително много на изток заради скъпия си плавателен мехур, или „рибешки търбух", както го наричат местните.

Спекулациите не спрели дотук. Рибата била препродадена на търговец от континентален Китай за повече от 1 милион хонконгски долара, или $126,000.

Гигантският жълт кресливец е критично застрашено същество. Малко възрастни екземпляри достигат зрялост заради прекомерния риболов.