"И учителите бягат навън", извежда на първа страница в. "Стандарт"
И учителите вече стягат куфари за чужбина. Младите с добър английски могат да си докарат до 6000 долара в Канада. Там най-много се търсят математиците. Близо стотина физици преподават формули в САЩ, а началните даскали се котират най-добре на Острова. Данните изнесе лидерът на Синдиката на българските учители Янка Такева. Тя сподели, че в момента имаме заминаващи преподаватели и за Нова Зеландия, където в момента се търсят 10 000 учители.
Разликата в заплащането, което нашите кадри получават навън, понякога е над 10 пъти. В Канада например един преподавател взема 6000 канадски долара, а в Австрия заплащането на учител е 3500 евро и нагоре, докато средният доход на учителя при нас е 530 лева, разказа Такева.
В повечето случаи става дума за млади хора, които са се дипломирали неотдавна и владеят добре чужди езици. В момента в нашите педагогически факултети се обучават около 10 000 младежи по данни на Националния статистически институт, като на година завършват около 2000.
Прочети още от в. "Стандарт"

"Сергии и барчета изяли 16 декара от плажовете" четем на първа страница във в. "Монитор"
Сергии, каравани за сандвичи и колички за сладоледи са изяли почти 16 декара от площите на плажовете. На 53 плажа допълнителните търговски обекти заемат повече площ, отколкото е по схема. Това сочат данните от проверка на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), възложена от Върховната административна прокуратура (ВАП). Оказва се, че на пет плажни ивици продавачите са получили право да се ширят на повече от декар площ над разрешеното, а на Слънчев бряг-север концесионерите са решили да заграбят 3113 кв. метра над договореното с държавата.
По време на проверката са констатирани 367 нарушения от страна на концесионерите
на 56 морски плажа, а в 36 крайбрежни ивици, които са дадени под наем има 363 нарушения.
Свободният достъп на гражданите до плажовете на Българското Черноморие е възпрепятстван, констатират от ВАП след проверката.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Държавата отказа нов дълг от 500 млн. лв.", четем на първа страница на в. „24 часа"
Държавата спря да харчи назаем и ще залага на по-висока събираемост на приходите и на стегнати разходи.
Доказателство е и това, че финансовото министерство се отказа на два пъти - през февруари и през юни, от планирани емисии ДЦК за вътрешния пазар. Така бе спестен нов дълг от общо 500 млн. лева.
Освен това финансовото министерство временно е решило да спре поне до октомври емисиите ДЦК за вътрешния пазар.
С продадените от началото на годината до юни ценни книжа бяха набрани 75% от планираните заемни средства.
Прочети още от в. „24 часа"

"Офшорките отново влизат в играта" е заглавиe от в. "Труд"
От 1 януари догодина падат част от рестрикциите пред офшорните фирми за правене на бизнес в България. Те ще могат да участват в банки и застрахователни дружества, печатни медии и др., ако имат до 10% дялово участие в тях. Това предвиждат промени в Закона за икономическите и финансовите отношения с офшорни дружества, публикувани на сайта на Министерството на финансите.
В момента офшорките и свързаните с тях фирми не могат да участват в 28 дейности - банки, застрахователни и пенсионноосигурителни дружества, мобилни оператори, хазартни игри, печатни медии, социологически агенции. Забранява им се да кандидатстват за концесии и обществени поръчки, да участват в приватизационни сделки, да притежават земи и гори и др.
Прочети още от в. "Труд"

"Майката на Делян Пеевски поиска да купи "Канал 3"", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
Компанията на Ирена Кръстева "Нова българска медийна група холдинг" купува "Канал 3". Сделката става ясна от искане за придобиване на контрол над собственика на телевизията - "Елит медиа България". То се вижда в регистъра на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

През "Нова българска медийна група холдинг" майката на депутата от ДПС Делян Пеевски - Ирена Кръстева, е собственик на вестниците "Телеграф", "Монитор", "Политика" и великотърновския "Борба" (които Пеевски нарича "моите медии"), участва и в управлението на няколко компании за разпространение на печатни медии. Сега медийната група ще се разшири и с телевизия.
В медийните среди от повече от година се твърдеше, че зад "Канал 3" стои Делян Пеевски, въпреки че в Търговския регистър нямаше потвърждение това да е така. През този период телевизията и медиите на Кръстева следваха една и съща редакционна политика и често се прецитираха.
Прочети още от в " Капитал Daily"

"Армията ще спира бежанците с учения по границата" е водещo заглавиe на в. "Сега"
Министерството на отбраната ще проведе серия от учения по границата с Македония, за да пресече евентуални планове на нелегални имигранти от западната ни съседка да нахлуят на българска територия, научи "Сега" от източници от МО. Над 7000 чужденци са влезли в Сърбия от Македония в неделя вечерта, съобщи Върховният комисариат на ООН. 70 автобуса с бежанци пристигнаха в Белград в нощта на неделя срещу понеделник от лагера в Прешево в Югоизточна Сърбия. През последните седмици по няколко хиляди нелегални имигранти преминават от територията на Гърция в Македония през Гевгелия и се отправят към Сърбия. Миналата седмица Сърбия предизвика паника, като съобщи, че ще ги пренасочва към България и Хърватия.
Прочети още от статията на в. "Сега"

„Световните пазари се сринаха. Как влияе това на България", пише в. "Капитал Daily"
Сривът на световните фондови пазари, започнал миналата седмица, продължи и с по-голяма сила и в понеделник. Загубите се движеха между 8% в Азия, през 4-5% в Европа и САЩ. Заради потъването на Уолстрийт търговията дори беше спряна временно, което се случва изключително рядко. Огромните потъвания напомниха за черния понеделник от 19 октомври 1987 г., когато акциите в САЩ се сринаха без конкретна причина.
Сегашният двигател на спада е по-ясен: очакваното забавяне на големи икономики като Китай и Бразилия, което частично се прехвърля към САЩ и Европа. Прегряването на пазарите през последните години също прави инвеститорите чувствителни на всякакви негативни новини и сигнали, което ги кара да продават панически. Движенията надолу засегнаха не само акциите, но и стоковите пазари, където суровините - горива, метали и храни, поевтиняват, а петролът достигна най-ниската си цена от шест години насам (на стр. 4). Еврото рязко поскъпна спрямо долара.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Световните борси се сринаха като домино", пише в. "Сега"
Световните пазари се сринаха вчера, след като китайските борсови индекси постигнаха най-големия си еднодневен спад за последните 8 г., съобщи "Уолстрийт джърнъл".

Шанхайската фондова борса се срина с повече от 7%. 20 минути след началото на сесията шанхайският композитен индекс падна със 7.05%, или 247.45 пункта, до 3260.29 пункта. Борсата в Шънджън падна със 7.02% до 1896.17 пункта. Китайските акции загубиха стойността, която натрупаха за година. Основната причина е, че инвеститорите очакваха централната банка да намали изискванията си за банковите резерви. Така щяха да се освободят средства, които да налеят ликвидност, да вдигнат цените на акциите и да помогнат на забавящия ръста си индустриален сектор на Китай. Пекин обаче не се намеси решително и пазарите рухнаха, а търговията на китайските борси бе спряна.
Прочети още от в. "Сега"

"Всяка втора ипотека - за първо жилище", четем във в. "Монитор"
Почти всеки втори ипотечен кредит у нас се тегли за покупка на първо жилище научи „Монитор.
Според Тихомир Тошев от „Кредит център" българите най-често теглят ипотека за покупка на жилище и причината е раздвижването на имотния пазар.
По думите му в момента много хора, отлагали дълго време покупката на имот сега се решават да го направят. „Те се делят основно на 3 групи и по-голямата от около 45% са купувачите на първо жилище", пояснява той. „Втората е от имащи собствен апартамент, но си купуват по-голям в по-хубав квартал. Най-често те продават първото и плащат разликата в цената с ипотечен кредит. На тях се падат около 30% от жилищните заеми. 10-12% от ипотеките се теглят, когато се сменя банката и се рефинансира старият кредит или пък той се обединява с други по-малки потребителски заеми. Има една малка група от около едва 3%, вземащи ипотека, като залагат имот и ползват парите за други цели - ремонт или покупка на скъпи вещи за дома или за други текущи нужди", добавя Тошев.
Според експерта в момента средният размер на ипотеката у нас е около 37 000 евро. В София има най-голямо нарастване и достига 51 000 евро.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Данъкът върху храните: алогичен, несправедлив и глупав", пише в. „24 часа"
Новият налог е добре дошъл за румънския бюджет и икономика, но не и за българските
В ЛЯТНАТА скука замисълът на министър Москов за облагане на храни с някакво по-високо съдържание на сол, захар, добавен кофеин и трансмазнини предизвика изведнъж вълна от не съвсем разумни обсъждания.
Изказаните мнения са от рода на "най-после като в развитите страни", "добре, ама как", "контролът е слаб", "чуждият опит показва успех", "палмата (т.е. палмовото масло) изяде сиренето", "може би здравето на нацията ще се подобри" и пр.
Прочети още от статията на в. „24 часа"

"Еднаква минимална заплата за всички професии е глупост"
, пише в. "Стандарт"
Хаосът в енергетиката продължава заради политиците в този бизнес
- Солените договори с американските централи трябва да са ни обеца за трансатлантическото споразумение
- Доходите трябва да се вдигнат, нужна е обективна методика за минималното възнаграждение
- Абсурд е, че българите се храним с вносни продукти
- Г-н Манолов, стана традиция като се зададе есен, синдикатите да вещаят протести и напрежение. Защо става така?
- Понякога такива приказки изглеждат като самоцел. Но има няколко сектора, в които могат да се случат неприятни изненади. Основно такъв сектор е енергетиката, където от години не се решават проблемите. В последния дебат около енергетиката по същество нямаше решения. Но смятам, че властта мисли нещо в тази посока. Видях в кабинета на министър-председателя една огромна таблица, в която са описани всички вътрешни задлъжнялости в системата. След като му седи на масата, разсъждавайки по Чехов, си мисля, че предстои да се случи нещо по темата.
Прочети още от в. "Стандарт"
l
"Гръцката дилема - "подстригване" или "обезглавяване"" пише в. „Труд"
Ако растежът на гръцката икономика пада, трябва да падат и лихвите по дълга, ако расте - да растат и те
Гръцкият премиер Алексис Ципрас подаде оставката на своето правителство в петък и с това сложи край на продължилото почти осем месеца управление, достигнало в края на краищата до приемането на неизбежното - трета спасителна програма за предотвратяване на фалита и очерталото се излизане на Гърция от еврозоната.
Прочети още от в. „Труд"