Кой е по-влиятелен - бизнесът или политиката? Според изследване на социологическата компания Ipsos-Reid, влиянието на бизнеса е далеч по-високо, поне в очите на жителите на  Западна Европа и Северна Америка. Информацията е публикувана от „Ведомости", руско бизнес издание, работещо съвместно с WSJ и FT.

Според социологическите данни, 69% от анкетираните са на мнение, че именно бизнесът, а не правителствата управляват света. 61% от руснаците се съгласяват с това становище. Жителите на западните страни оценяват влиянието на корпорациите по-високо (виж рисунката). Само жителите на Сингапур (39%) и Япония (43%) като цяло не са съгласни, че бизнесът е по-силен от правителствата.

Но руснаците не могат да се нарекат „идеалисти на свободната от пазара държава", защото 75% от тях считат, че големият бизнес влияе на решенията на правителството прекалено силно. Русия е на първо място в одобрението на идеята, че големите производства трябва да се контролират от правителството - 85%.

Подобно е мнението на по-голямата част от респондентите в Турция, Мексико, Аржентина, Германия, Франция и Испания.

Обратно на горното, жителите на Бразилия, Япония, Белгия, САЩ, Канада, Италия, Южна Корея, Индия, Австралия и Великобритания са убедени, че да се контролират важните сектори от икономиката не е задача на държавата.

Разликата в отношението към този ключов въпрос между страни в съседни региони  може да се обясни с историческото стечение на икономическите обстоятелства. Например разликата между Бразилия и Аржентина се обяснява с голямата аржентинска криза през 2001 г., след която аржентинците са започнали по-малко да вярват на частните  компании.

Голямото мнозинство сред анкетираните руснаци, французи и британци са съгласни, че правителството трябва по-агресивно да регулира дейността на националните и международни корпорации. За по-активна роля на държавата се изказват жителите на Аржентина, Мексико, Бразилия, Австралия. Само в Южна Корея и Япония на противно становище са над половината от хората.

76% от руснаците са съгласни с това, че най-големите икономически корпорации оказват позитивно влияние на живота им. Само в Сингапур и Индия има повече хора, които мислят по същия начин. За отбелязване, цели 72% от французите изразяват негативно отношение към големите корпорации.

Следва анализ на данните от руски анализатори: в началото на 1990-те населението на Русия бе като цяло против приватизацията на крупните икономически сектори. Тогава и отношението към малкия и средния бизнес бе противоречиво. Негативното отношение към влиянието на бизнеса върху властта се формира в средата на 1990, когато бизнесът и държавата започнаха да се сливат. Но в крайна сметка населението привикна с това, че големите сектори на икономиката трябва да принадлежат на държавата или да се контролират от нея.

Ректорът на Академията за народно стопанство обяснява: страните с преходна икономика се доверяват повече на държавното регулиране и държавната собственост. Склонността към увеличаване ролята на държавата е търсене на защитник. Но от държавата става лош защитник.

Активизирането на ролята на държавата е отговор на глобализацията в бизнеса. В целия свят правителствата се опитват да засилят влиянието си върху бизнеса и формират съответното обществено мнение. Но в нито една страна в света общественото мнение не влияе на държавната политика.

Понякога приватизацията води до засилване влиянието на държавата върху бизнеса. Пример за това е електроенергетиката в Русия. 90% от този сектор сега се контролира от държавата. Но в резултат на завършващата реформа преносът и генерацията на енергия ще преминат в частни ръце. И все пак тогава ролята на държавата ще се засили: държавните органи ще положат повече усилия за предотвратяване на локалните монополи на пазара.