Икономиката на Китай намаля с 40% - спокойно, причината е статистическа: Световната банка преработи статистиките за разпределението в глобалната икономика, пише The Wall Street Journal.

СБ е разгледала по-внимателно цените в 146 държави по света и предлага по-достоверен рейтинг на икономическата мощ на световните държави. Сравнение между различни страни е трудно, тъй като те ползват различни валути и тъй като глобалните продукти се продават по различни цени в различните държави.

Световната банка се е опитала да обобщи глобалната статистика за 2005 г. Когато националният икономически продукт се конвертира в долари по преобладаващия валутен курс, САЩ имат 28% от глобалния брутен вътрешен продукт. Според много икономисти по-доброто мерило е да се сравнява и цената на търговските стоки и услуги в различните страни. Според този измерител САЩ имат 23% от световния икономически продукт.

С това ново изчисление се търси по-адекватна картина на световната икономика. Новите данни могат да се превърнат и във фактор за дискусии в МВФ и Световната банка относно преразпределянето правата на глас между различните страни. Счита се, че тежестта на гласа на някоя страна в тези международни институции трябва да съответства поне приблизително на икономическата й сила, но системата се придържа към старовремешното разделение на индустриалните сили, особено в Европа.

Програмата за международно сравнение обяснява, че щом хамбургерът Биг Мак струва четири долара в САЩ и €4.80 във Франция, то валутният курс е €1.20 за един щатски долар, независимо от официалните валутни курсове. С други думи, за всяко евро което французите плащат за Биг Мак в Париж, американците ще изхарчат 83 цента за същото количество Биг Мак.

Разбира се, Световната банка борави с нещо повече от хамбургер за сравнение: събрани са данни за над 1,000 стоки и услуги в 100 държави и се стига до данни за „паритет на покупателната способност", която позволява националните валути да се обръщат в долари.

Преизчислението, за което иде реч, особено засяга Китай, защото за пръв път се сравняват по-внимателно цените в страната. Предишните данни за цените в Китай, с които се е боравело, са от 1986 г.

Според старите изчисления Китай има БВП (общата стойност на стоките и услугите произведени там) от $8.8 трилиона, около 15% от глобалния БВП от $59 трилиона. Според новото изчисление икономиката на Китай е с 40% по-малка и има БВП $5.3 трилиона, около 10% от глобалния БВП от $55 трилиона. (А според официалния валутен курс Китай би трябвало да има едва 5% от глобалния БВП).

Китай е предоставил данни за цените от 11 града, изключвайки селските райони, тоест възможно е данните отново да не са правилни. Според доклада на СБ, не е било очаквано оценката за БВ на Китай да трябва да се намали с над 5%.

Според новите изчисления, най-евтиното място да купуваш продукти е Таджикистан, следва Етиопия, Гамбия, Киргизия, Боливия. Най-скъпите държави са Исландия, Дания, Швейцария, Норвегия и Ирландия.

По-подробни данни за икономическата мощ на водещи страни по паритет на покупателната способност: САЩ са най-голямата икономика на света с 23% от глобалния БВП, следва Китай с 10%, Япония с 7%, Германия 5%, Индия  4%, Великобритания 3,46%, Франция 3,39%.

Русия е осмата икономика в света с 3.09% от световния БВП по цени през 2005 г. Италия формира 2,96% от световния БВП, Бразилия 2,88%.

Ясно е, че най-големите икономики на света далеч не винаги са най-богати. Според изследване на БВП на човек от населението, средната стойност за света е $8,9 хиляди по цени през 2005. Най-богатите страни са Люксембург ($70 хил. на човек), Катар с $68,7 хил., Норвегия $47,5 хил., Бруней $47,5 хил. и Кувейт $45 хил. Всички тези страни сумарно са произвели по-малко от 1% от световния БВП през 2005 г.