В Индонезия горите в периода между 2000 и 2005 са се изсичали с най-бърз темп в света. Всеки час е унищожаван горския еквивалент на 300 футболни игрища, предава Ройтерс от Джакарта апелът на Грийнпийс.

„Ако правителството не вземе мерки за справяне с проблема, следващото поколение жители на Индонезия няма да види гора", е казал на новинарска конференция активистът за горите на Greenpeace Indonesia.

Световните рекорди на Гинес" са приели предложението на Грийнпийс и в книгата за рекорди за 2008 година, която ще излезе през септември 2007, ще бъде включено унищожаването на горите в Индонезия.

В Книгата на Гинес ще пише следното: „От 44те държави, които заедно имат 90% от световните гори, страната която регистрира най-големия годишен показател за обезлесяване е Индонезия, с 1.8 млн. хектара (4.4 млн. акра) унищожени гори всяка година между 2000-2005".

Индонезия е загубила 72% от древните си гори, а половината от онова, което е останало, е заплашено от стопански дърводобив, горски пожари и разчистване на земята за плантация за палмово масло, казва Грийнпийс. Екологичната група настоява, че индонезийското правителство трябва да въведе временна забрана за стопанския дърводобив в естествените гори в цялата страна и обвинява административните власти, че не са в състояние да контролират беззаконието и корупцията в дърводобива.

Международното търсене на дървесина и хартия, както и на търговски стоки като палмово масло водят до унищожаване на горите в страната, които в момента покриват 120.3 милиона хектара (297.3 милиона акра).

Индонезия е втори след Малайзия производител на палмово масло и през тази година с произведени 16 млн. тона изглежда ще заеме първото място. Палмовото масло се използва като биогориво, но намаляването парниковите газове в богатите континенти води със себе си невъзвратима вреда в екосистеми с едно от най-голямото биоразнообразие в света.   

Макар че Индонезия държи рекорд по темп на обезлесяване, Бразилия унищожава годишно по-голяма площ тропически гори.

Индонезия е излязла на трето място в света след САЩ и Китай като източник на парникови газове. Според експертите, 25% от парниковите газове в света идват от изсичане на тропическите гори.

Индонезия иска богатите държави да платят на развиващите се страни да съхранят горите си и предвижда да отправи съответно предложение по време на срещата в Бали през декември, която ще бъде посветена на измененията в климата.