Робърт Рубин, който изпълняваше длъжността министър на финансите в кабинета на президента Клинтън, както и бившият шеф на ФЕД Пол Волкър са заявили, че инвеститорите едва ли ще продължат да купуват доларови активи през следващите години. Това от своя страна ще доведе до силна депресия в курса на щатската валута с останалите световни валути.

Евентуален неуспех на САЩ да се справи с бюджетния си дефицит може да изплаши централните банкери, мениджърите на хедж-фондове и други субекти, които купуват американски дългови книжа. Волкър е допълнил, че отдръпване на инвеститорите от покупка на американски дълг неминуемо ще покачи неколкократно риска от „криза" в стойността на долара през следващите 2 години.

Изглежда неизбежно тази тенденция да продължи и в бъдеще", това е коментирал Рубин, който в момента е председател на оперативното тяло на Citigroup Inc.

Рубин в момента е на 68 години, а длъжността финансов министър е заемал в периода от януари 1995 г. до юли 1999 г. Именно под негово ръководство, кабинетът Клинтън успя да се похвали през 1998 г. с бюджетен излишък за първи път от 30 години насам. Доларът в сравнение с останалите валути поскъпна с около 14% само докато той беше министър.

Американската валута се понижава постоянно през последните години, главно заради несигурността на инвеститорите, че САЩ ще успее да привлече достатъчно инвестиции, за да финансира огромните си заеми и търговски дефицит. Доларовият индекс на федералния резерв се е понижил с 27% от декември 2001 г. Щатската валута е със 7.4% по-слаба спрямо еврото през тази година, като спрямо йената промяната е незначителна.   

„Невероятно е как хората задържаха толкова дълго доларовите си инвестиции", коментира Волкър. „В даден момент обаче ще се сблъскаме със ситуацията, в която просто хората ще са наситени с долари", продължава той. Той заяви, че в момента не може да потвърди прогнозата си за неизбежна икономическа криза в САЩ през следващите 2 и половина години.

Чуждите инвеститори в момента притежават около половината от издадените облигации за американски дълг на стойност $4.3 трлн. Това от своя страна покачва изключително много опасността за долара, ако изведнъж „чужденците" се усъмнят в силата на американската икономика.

Ситуацията с американския бюджет трябва да бъде сериозно разглеждана, тъй като правителството е само на около 5 години разстояние от „бързото ускоряване" на разходите за социални придобивки и медицинско обслужване, заявява Рубин. Негово е и мнението, че доминираният от демократи Конгрес заедно с президента Буш трябва да обединят силите си и да покачат данъците, за да се справят поне от части се дефицита.

По думите на президента Буш, намаляването на данъчната тежест през 2001 г. е поощрило икономическото развитие, като е увеличило приходите в държавната хазна. Американското правителство отбеляза бюджетен дефицит от $248 млрд. към края на фискалната година на 30 септември. Този дефицит е най-малкия от 4 години насам.