Може би за повечето от нас е трудно да си представим, че световните пазари може да спечелят от тежка геополитическа новина като тест на ядрено оръжие от Северна Корея, но случая през последните дни ни го доказа.

Два дни след като един от последните комунистически лагери по света Северна Корея, предприе „самоубийствена" стъпка и заяви пред света, че е извършила ядрен тест, пазарите в Лондон и Токио необезпокоявано продължиха да прицелват все по-високи нива. Традиционните валути и стоки-убежища като злато и швейцарски франк не спечелиха от несигурността, а дори напротив.

Единственият пазар, който успя да се „уплаши" от ядрения тест беше в самия регион, но това също остана временно събитие без особени последици. Още във вторник, капиталовите борси в Южна Корея гонеха нови печалби.

В един момент явно инвеститорите са осъзнали, че политическите кризи не могат да повлияят съществено на дългосрочния тренд на пазара. Един от пазарните играчи стигна по-далеч като сподели, че навремето даже 11 септември не можа да изпрати икономиката и пазарите в дълбока рецесия.

„Хората просто започват да свикват с геополитическите рискове", заяви директор на фирма за стратегически и икономически изследвания „Пазарите започнаха да узряват и осъзнаха, че икономическото развитие на света е по-важно от политическите кризи, а то в момента не изглежда никак зле", продължи той.

Зависимостта, която се образува през последните години, е от едно силно събитие като атентатите в Мадрид пазарът успява да загуби, но веднага след това бтрзо възвръща предходните си нива. Важно е да отбележим, че последните големи политически кризи се случваха в условия на силен икономически подем и добри инвестиции в световен мащаб. Именно тези макроикономически дадености не позволяваха на пазара да изпадне в по-продължителни рецесии.

За пример, основният сравнителен индекс на световните пазари поддържан от MSCI, се е покачил с 100% от март 2003 г. (точно преди началото на войната в Ирак), до ден днешен.

Всъщност, ядреният тест на Северна Корея беше проведен точно седмица след като от  Dresdner Kleinwort обявиха, че стойността на световните активи е нараснала с 0.8% за седмица, като на годишна база ръста им е +10.5%.

Междувременно цената на петрола се срина за последните два месеца, което неминуемо ще охлаби инфлационния натиск в световен мащаб. Сливанията и поглъщанията на компаниите продължават да движат пазарите все по-нагоре, а икономиката изглежда стабилна като цяло, дори и да показва симптоми на забавяне.

Американското икономическо развитие се очаква да „затихне", но инвеститорите все повече пренасочват вниманието си към Европа и Япония както и към високодоходните развиващи се пазари.

В момента има страшно много пари в оборот по пазарите. Световните валутни резерви са се покачили рекордно през последните пет години, както никога до сега в историята. Това естествено поражда сериозен натиск върху всички възможни активи по световните пазари.

В такава обстановка, някои инвеститорите споделят, че само силни новини могат да допринесат за директен удар върху пазарите. Такава новини беше ТОРС епидемията в Азия, която навреди силно на авиокомпаниите и инвеститорите.

Други обаче са разтревожени, че когато нещо негативно се случи, пазарните участници просто слагат „розовите си очила" и игнорират не само геополитическите рискове, но и цялото икономическо развитие.

Тони Долфин, който е директор на инвестиционната компанията Henderson Global Investors, предупреждава за силно негативното явление да се игнорира всичко лошо по света и да се търси само положително развитие.

„В момента инвеститорите са доста апатични към всичко, което не се връзва в картинката на общо покачване на пазарите", заяви Долфин. „За съжаление дори тежко събитие като ядрения тест на Северна Корея не беше в състояние да извади пазара от транса, в който се намира. Това наистина може да се отрази много зле в средносрочен план", заключи той.