Дали сме заявка за изравняване на субсидиите на единица площ със старите страни-членки от Европейския съюз (ЕС), съобщи в Стражица министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, цитиран от агенция Фокус.

Найденов обясни, че и България, и Румъния са направили това искане за по-бързо изравняване на субсидиите във връзка със следващия период и с реформата на общата селскостопанска политика.

„Хубаво е, че това съвпада с намеренията на новия комисар по земеделие, защото преди да бъде избран за комисар в неговата програма имаше залегнало такова намерение", обясни министър Найденов.

Той обаче посочи, че големият дебат в рамките на общата селскостопанска политика е дали да бъде запазен размерът на субсидиите и припомни, че общата селскостопанска политика като бюджет ангажира около 48% от целия бюджет на Европейския съюз. Някои страни настояват той да бъде сведен до 33%.

„21 от страните са обединени да бъде запазено финансирането, а пък в това искане ние настояваме да получим и по-бързо да бъдат изравнени субсидиите на нашите земеделски производители с тези на старите страни-членки'', обясни министър Мирослав Найденов.