Вчера, 5 ноември, в столицата на Пакистан Исламабад започна работа Световният ислямски икономически форум (СИИФ), предава РИА Новости. В центъра на вниманието на тридневната среща са пътищата за развитие на търговско - икономическите взаимоотношения между мюсюлманските държави и формирането на обща стратегия за подобряване икономическото положение на страните от ислямския свят.

От СИИФ съобщават, че главна тема на форума ще бъде „ликвидация на препятствията, задържащи прогреса на пазарите в развиващите се страни".

По данни на официалните пакистански източници, срещата ще събере повече от 800 експерти, икономисти, представители на бизнеса, а също и правителствени лица от 57 държави. Освен делегациите на мюсюлманските държави, в Исламабад ще пристигнат представители от Китай, Франция, Германия, САЩ, Великобритания, Австралия, Канада, Турция и редица други не-ислямски държави от Азия и Европа.

Няма информация за българско участие на конференцията.

Очаква се, че на СИИФ в Пакистан ще пристигнат редица известни политици като президентът на Индонезия, премиер-министрите на Египет и Малайзия, кралят на Йордания, Бил Клинтън, Герхард Шрьодер.

По информация на местните медии, участниците ще обсъдят и потенциала за икономически отношения между страните от мюсюлманския свят и Запада, проблемите с инвестициите в развиващите се държави, както и редица други икономически проблеми, свързани с търговията, финансите, банкирането и капиталовите пазари.

Форумът в Исламабад е втората среща на СИИФ. През миналата година домакин е била Малайзия.