По информация на РИА Новости, конкурсната комисия на Министерството на икономическото развитие на Русия е избрала борсата „Санкт Петербург" за площадка за продажба на нефтопродукти.

„Мненията се разделиха, но санкт-петербургската борса бе избрана с повече гласове", казал е заместник-министърът, уточнявайки, че за да стартира търговията с нефтени продукти, борсата ще трябва да вложи до 300 млн. рубли.

Припомняме, първият етап на конкурса преся кандидатурите до девет, сред които бяха и Московската фондова борса, Руската търговска система, Националната стокова борса.

Решението Русия да започне търговия с петролни продукти посредством собствена борса бе взето през лятото. Очаква се държавни купувачи като Министерството на отбраната и Министерството на селското стопанство да купуват горивата си на руската борса.

Първите борсови сесии се очакват през първото тримесечие на 2008 година, казал е заместник-министърът. Делът на държавните поръчки в общия обем търговия с нефтени продукти е около 25 - 30% и този пазар може да се снабдява чрез руската нефтена борса.

Руското икономическо министерство паралелно работи за създаването на Санк-Петербургска суровинна борса, където ще се провеждат фючърсни търгове с експортен руски петрол.

Днес цените на петрола се понижиха до $91.65 за барел лек американски петрол и  $89.40 за барел лондонски брент.

Някои руски анализатори считат, че поевтиняването на петрола може да доведе до срив на руския фондов пазар. Няма много поводи за оптимизъм: в САЩ индексите са в низходяща тенденция и сега демонстрират само малък „отскок", а цените на петрола се коригират.

В тази ситуация инвеститорите следва да фиксират печалбите си в моменти на ексцесивен ръст на пазара и да чакат възможност да възстановят дългите си позици на по-ниски ценови равнища.

По-оптимистичните прогнози очакват равномерни показатели на ръст във всички сектори на пазара. Но в разгара на търговете в сряда пазарът може да премине в изчаквателна позиция преди публикуването на данните от САЩ за продажбите на дребно и за производствената инфлация.

Друг руски анализатор дава две перспективи за непосредствено развитие: или ще се предприемат отчаяни опити за удържане на пазара близо до постигнатите върхове (коз е изключително положителното закриване на фондовия пазар в САЩ), или котировките на руските петролни компании ще повлекат надолу основните руски фондови индекси, следвайки динамиката на световните стокови пазари. Най-добрата стратегия за руските инвеститори сега е „да бъдат извън пазара".