PMI индексът на промишлената активност на Чикаго отбеляза изненадващ спад през септември под важното ниво от 50 пункта до 49.7 пункта нивото (при средни прогнози на пазара за 53.0 пункта) след 53.0 пункта за август месец.

Това е първи спад на индекса под важното ниво от 50 пункта (сигнал за свиване/спад в промишления сектор в Чикаго) от далечния септември 2009г. насам!

Графика на Чикагския промишлен PMI индекс

Производственият PMI индекс на Чикаго за септември все пак спада умерено до 55.4 пункта от 57.4 за август.

Компонентата на новите промишлени поръчки на Чикагския PMI индекс за септември обаче също пада рязко до 47.4 пункта от 54.8 за август, също под важното ниво от 50 пункта (сигнал за спад в промишлените поръчки), а тази на работната заетост за септември спада до 52.0 пункта от 57.1 за август месец. Ценовата компонентата на Чикагския промишлен PMI индекс за септември обаче скочи до 63.2 пункта от 57.0 за август месец (сигнал за инфлационен натиск?), като това е най-силен ръст на ценовата компонента от близо две години насам.

Тези доста слаби данни "подплашиха" финансовите пазари (задълбочиха спада в риск-апетита от по-рано следобяд) като погледнато чисто теоретично, тези данни показва за риск от стагфлация (икономическа слабост/стагнация с оглед слабост в промишления сектор на САЩ и покачваща се инфлация)?

Чигаският промишлен PMI индекс е и в най-голяма корелация с националния ISM индекс на промишелната активност на САЩ, така че днешния шокиращ спад на индекса под 50 пункта нивото не говори добре и за официалния ISM промишлен индекс за септември, който се очаква в понеделник (01.10.12г.) и при това положнение, той може да се окаже под важното ниво от 50 пункта за четвърти пореден месец...