Среща между правителството и над 700 представители на бизнеса беляза тази сутрин, като в една от най-големите зали на НДК първите редове заеха почти всички министри от кабинета "Орешарски".

Самият премиер, вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева и финансовият министър Петър Чобанов застанаха с лице към родните бизнесмени, готови да чуят и да намерят отговорът на въпросите им.

Още с първите си думи премиерът Пламен Орешарски се зарече, че правителството ще се опита да развие нашата икономика след петте години на икономическа депресия. Министър-председателят направи пълен прочит на икономическата ситуация в страната, като говори повече от 40 минути.

"Години, които бяха повлияни от обективни външни фактори, но и от недостатъчно адекватна вътрешна политика", загатна Орешарски, но изтъкна, че приключва с миналото и ще се фокусира само в бъдещите стъпки за един нов икономически растеж.

Добрините, по думите на министър-председателя, не идват сами и именно заради това министрите, но и всички останали, трябва да работят за това да вкараме страната ни отново в пътя на икономическия растеж.

Задача номер 1 в списъка на премиера е възстановяването на икономическия растеж, без която кабинетът се обрича на провал. Пламен Орешарски отново говори за внедряването на иновации, за реиндустриализацията и за това, че сферата на услугите няма нужния потенциал за допринасяне на икономически растеж.

Запазването на действащия валутен режим и фиксирания курс заема номер 2 като задача на кабинета "Орешарски". "Бюджетният дефицит да стане под 1% до 2016-та година", е ясна цел на премиера Орешарски.

Пред представителите на бизнеса той похвали и родната банкова система, която за разлика от системите на други европейски страни, е издържала на изпитанията на кризата и днес тя има капиталова адекватност.

Ниски нива на преките данъци и ясно запазена единна ставка на ДДС-то от 20 на сто обеща още Пламен Орешарски. "Ще внесем нови нюанси в икономическата политика - по-активна регулаторна роля на държавата срещу монополите и то срещу особено ярко проявили се в последните няколко години", напомни още веднъж миналото Орешарски.

Според него по-активните регулации в динамичните сектори като финансовия е единственият начин да не се повтаря кризата. Сред заслугите си до момента Пламен Орешарски добави и облекчените административни тежести върху бизнеса, като само за следващите 12 месеца премиерът се зарича да облекчи още 1000 регулаторни режима и административни усложнения.

Министър-председателят няма да забрави и местните власти, като ще се опита да ограничи и общинските административни тежести.

Енергетиката не пропуска думите на премиера. Той отново отбеляза, че е заварил този сектор в много тежко състояние и сега задачата му е да го оздрави. От думите на Орешарски стана ясно, че държавата вече може да се нарече коректен платец към бизнеса, като е разплатила всичко дължимо за изминалата 2013-та година и е започнала на чисто 2014-та.

"Аз ще настоявам за отпадане на Закона за публично-частни партньорства, защото той възпрепятства извършването на такива. Ще подготвим и нов Закон за инвестициите и съм дал указания той да бъде само на няколко страници", заговори за закони още премиерът.

"Южен поток" ще спази българското, разбирайте европейското законодателство", намеси и тази актуална тема Пламен Орешарски.