Известният инвеститор Кирк Керкорян предложи да купи Chrysler Group за $4,5 млрд. в налични, съобщава The Wall Street Journal, на които се позовава руската агенция   ИНТЕРФАКС

Неочакваното предложение на милиардера, който в миналото е бил активен акционер на Chrysler, увеличава шансовете, че около покупката на автомобилния гигант ще се разрази остра публична схватка.

По неофициални данни, DaimlerChrysler е получил предложения от още два потенциални кандидата: от инвестиционната компания Cerberus Capital Management и от консорциума на Blackstone и Centerbridge Partners съвместно с производителя на авточасти Magna International.

Миналата година Керкорян се опитваше да породи обединение между GM, където той бе крупен акционер, с управляваните от Карлос Госн Nissan-Renault, но това не му се удаде. Керкорян веднъж вече се е опитвал да купи Chrysler през 1990те.

Успехът на настоящото предложение на Керкорян много зависи дали ще се постигне договореност с профсъюзите за ново трудово съглашение и изплащане на пенсии.

Предложението на милиардера е направено в писмо до ръководството на DaimlerChrysler, идващо от принадлежащата на Керкорян компания Tracinda.

По-рано през седмицата изпълнителният директор на DaimlerChrysler Дитер Цетче за пръв път официално заяви за намеренията си да продаде американския  Chrysler, купен през 1998. „Водим преговори с някои потенциални партньори, които проявяват интерес", е казал Цетче пред акционерите.

Счита се, че сливането между компаниите се е оказало неефективно на фона на изострената конкуренция на автомобилния пазар в САЩ. Миналата година делът на Chrysler на американския пазар е паднал на 12,9% от 16,1%  през 1998 г.

След новината за предложението на Керкорян акциите на Chrysler се качиха с над 5% до неизвестни от 1999 насам висоти.