Комунистическите партии в Индия заявиха, че оттеглят подкрепата си за правителството, като реакция на спорната сделка със САЩ за индийската ядрена програма за мирни цели.

Това на практика е краят на широката управляваща коалиция на националното съгласие.

Ходът дойде, след като министър председателят Манмохан Сингх заяви, че правителството ще окаже необходимия натиск за реализиране на сделката със САЩ.

Според левите партии споразумението дава на американците твърде голямо влияние върху ядрената и външната политики на страната.

В същото време индийското правителство заяви, че сделката е необходима заради увеличаващите се енергийни нужди на втората по брой на населението страна в света.

Правителството е под сериозен натиск от Вашингтон да подпише споразумението преди президентските избори в САЩ през ноември.

Комунистите имат 59 места в долната камара, но анализаторите смятат, че коалицията ще оцелее, въпреки че така ще остане само с 226 места в 543 местния парламент.

Според тях, напускането на комунистите няма да доведе до правителствена криза и предсрочни избори.

Има информация, че партията на Индийския национален конгрес е влязла в преговори с отколешния си противник, регионалния блок на „Самаджвади", който има 39 места в парламента.

Комунистите ясно бяха заявили, че ще излязат от коалицията, ако правителството продължи преговорите за сделката със САЩ, факт напълно пренебрегнат от министър председателя Сингх, според информациите идващи от срещата на Г8 в Тойако, Япония.

Лидерът на комунистите Пракаш Карат заяви, че вече е уведомил президента на Индия и реално партията му може да се оттегли във всеки един момент от коалицията.

Партията на националния конгрес свика спешно събрание, за да обсъди оттеглянето на подкрепата на комунистите.

Според споразумението със САЩ, американците ще дадат достъп на Индия до цивилни технологии за производство на атомна енергия.

В замяна Индия ще отвори ядрените си мощности за инспекции, но няма да бъдат поставяни ограничения върху ядрените оръжия на страната.

Споразумението трябва да бъде одобрено и от Международната агенция за ядрена енергия към ООН, както и от съвета на 45-те нации от Групата на ядрените доставчици, който регулира глобалната търговия с ядрени материали.