На свое редовно общо събрание, проведено на 12 март 2007 година, акционерите на "Корпоративна търговска банка" АД взеха решение за увеличение на капитала на банката от 50 000 000 лева на 60 000 000 лева чрез първично публично предлагане на акции и придобиване от банката на статут на публично дружество.

Освен приемане отчета за дейността, бе взето решение цялата печалба след данъци в размер на 6 543 хил. лева да бъде заделена във фонд "Резервен" на банката.

Инвестиционен посредник - водещ мениджър на емисията, ще бъде "Обединена българска банка" АД.

Управителният съвет на "Корпоративна търговска банка" АД прие всички условия по организиране и реализиране на първичното публично предлагане на акции, което ще се осъществи чрез търг (аукцион), организиран при водещия мениджър на емисията.

Председателят на Надзорния съвет на банката Цветан Василев заяви, че увеличението на капитала чрез първично публично предлагане на акции и придобиването на статут на публично дружество ще повиши конкурентоспособността и престижа на една от най-динамично и стабилно развиващите се банкови институции на българския пазар.

Красноречиво доказателство за това са темповете на нарастване на основни балансови показатели за 2006 година. Сумата на активите е увеличена с 92 % до 1 005 556 хил. лева. Ръстът на привлечените средства от фирми и граждани е почти удвоен в размер на 95.1 % до 884 215 хил. лева. Увеличението на капитала ще позволи на мениджмънта да постигне високите цели, набелязани в плана за развитие на "Корпоративна търговска банка" АД за периода 2007-2009 година.

Подробности относно емисионната стойност, минималната и максимална цена, при която инвеститорите ще могат да придобият акции от увеличението на капитала на банката, както и детайли за провеждането на аукциона, ще бъдат оповестени след потвърждение на проспекта на банката от Комисията за финансов надзор.

Реалистичният срок за провеждане на първичното публично предлагане е средата на месец май, съобщиха от банката.