Лидерът на ДСБ и бивш министър-председател Иван Костов във вчерашното си изказване от парламентарната трибуна обвини правителството на Симеон Сакскобургготски за хаоса в пенсионната реформа. Тази негова избирателна памет ме провокира да припомня на синия Командир някои факти, които той явно няма желание да си спомни.

През 2003 година правителството на НДСВ въведе една очевидно крайно необходима мярка, която правителството на Костов пропусна да направи по време на своето четири годишно управление. Именно през 2003 г. беше въведена задължителната регистрация на трудовите договори в Националния осигурителен институт (НОИ). В следствие приходите на института се повишиха с 300 милиона лева годишно.

По времето на Иван Костов проверяващите на практика нямаше как да хванат неизрядни работодатели, защото при първата проверка те веднага сключваха трудови договори със задна дата със своите служители, за да избегнат санкциите. След като Командира толкова много се е загрижил за финансовата стабилност на НОИ, защо не въведе тази крайно наложителна мярка, която бързо и лесно и значително повиши приходите във НОИ, а именно от там идват и парите за изплащането на пенсиите.

Друга една доста ефективна мярка беше въведена след управлението на Иван Костов, за която той или не се сети или пък не пожела да се сети. Става дума за въвеждането на минимални осигурителни прагове. При времето на Командира масово висшисти на високи позиции се осигуряваха на минималната работна заплата, което ощетяваше бюджета на НОИ с милиони. Именно и затова се появи финансовата дупка в бюджета на НОИ, която следващите правителства трябваше да пълнят. Най-малкото заради тези две основни причини Иван Костов няма думата за пенсионната реформа!