Ако стане така, както иска премиерът Ердоган, турската централна банка ще се премести от столицата Анкара в Истанбул. На пръв поглед - чисто икономическо решение, но при по-близко наблюдение се вижда, че то е политически взривоопасно, пише Handelsblatt.

Обаче гуверньорът на турската централна банка Дурмус Юлмаз не иска да се премести на Босфора. Ако се стигне дотам, „ще трябва да си намерят някой друг", цитира думите му турската преса.

Ердоган твърди, че преместването на седалището на турската централна банка „ще заздрави още повече икономиката на нашата страна". Но политическите му опоненти виждат друг мотив. Ще се посегне на идейното наследство на основателя на турската държава Мустафа Кемал Ататюрк, дава се нов сигнал за „таен план", който Ердоган провежда отдавна.

Когато Ататюрк направи през 1923 г. Анкара, дотогава малко градче върху Анадолското плато, столица на страната, той съзнателно търсеше скъсване с ерата на управляващите от Истанбул османски султани. Сегашният ислямистко - консервативен премиер изглежда иска да завърти колелото на историята назад.

Критиците и без друго го упрекват, че се е разпрострял „като султан". Не поддържа ли вече Ердоган едно разточително второ бюро на Босфора с много и излишен персонал? „Турската столица крачка след крачка се връща в Истанбул", бои се Мустафа Йозюрек от кемалистката опозиция. Ердоган се опитвал да създаде „нео-османлък".

Пазителят на националната валута Юлмаз се бори с всички сили срещу плана и сериозно е заплашил да подаде оставка. Повечето от 2 565 служители в централната банка в Анкара също са против преместването.

Но правителството не се впечатлява особено. „Решението е взето, вече имаме терен за строителството на новата сграда на централната банка", казва Ердоган. През 1987 емисионната банка на страната е придобила участък от 73 декара в Левент, банковия квартал на Истанбул. Още тогава се е планирало строителството на клон на централната банка, макар до там да не се е стигнало. Сега обаче теренът ще се използва направо за нова главна квартира на банката.

Наистина, плановете за преместване на централата в Истанбул не са толкова нови, както се опитват да представят нещата политическите противници на Ердоган. В края на 80-те години подобна възможност се е обмисляла. Предимствата на Босфора са солидни: там са главните управления на почти всички турски банки.

Във финансовите среди на Турция като цяло изразяват подкрепа за преместването. В крайна сметка Бундесбанк не се намира в Берлин, а във финансовия център Франкфурт. Австралийската централна банка не е в Канбера, а в икономическия метрополис Сидни.

Така че Юлмаз може би ще трябва да се огледа наоколо за нова работа. Както пише вестник „Милиет", експертите вече си блъскат главата как да осигурят сигурността при преместване на златните резерви на Турция. Става дума за 116 тона жълт метал, който при сегашни пазарни цени струва два милиарда евро.