Президентът на Федералния резерв в Ню Йорк е заявил в петък, че волатилността и резките движения на американския пазар за рисково кредитиране не се очаква да имат продължителен ефект върху целия ипотечен пазар. В противоречие на думите му също в петък, кредитният отдел на General Electric Co. освободи още от служителите си.

Опасенията от голям кредитен срив на пазара се появиха, след като огромен брой ипотечни заеми бяха пред закриване заради невъзможност на кредитополучателите да ги обслужват към края на 2006 г. Последвалите фалити на фирми от сектора на вторичния ипотечен пазар (т.н. рисково кредитиране), допринесе за отлив на редица клиенти от този пазар, което влоши допълнително ситуацията.  

Президентът на ФЕД-Ню Йорк Тимъти Гайтнър, е говорил на симпозиум организиран от кредитните компании в Северна Каролина този уикенд. Той е предупредил, че има възможност последните кредитни инструменти, които се използват от компаниите да дестаблизират финансовата система на страната.

"За момента, има малко сигнали подкрепящи възможността за прехвърляне на нестабилност от сектора за рисково кредитиране към останалия финансов сектор на страната", сподели Гайтнър.

Подобряването на сектора на недвижимите имоти в САЩ неминуемо ще окаже подкрепа на забавилия се рисков кредитен сектор. Според правителствен доклад от петък, продажбите на съществуващи домове в САЩ през февруари са се увеличили неочаквано. Точният процент на покачването е 3.9% до 6.69 млн. обекта. Средните очаквания на пазара бяха за 6.31 млн.