Идеята за създаване на обединение на износителите на газ по подобие на петролния картел ОПЕК се харесва на някои руски политици, пише днес руската „Независимая газета". Такава  организация, която би могла да диктува условията на страните - вносителки, е по вкуса и на борещия се с почти целия останал свят Техеран.

В неделя Игор Иванов, секретар на Съвета по безопасността на Руската федерация, по време на разговорите си с духовния глава на Ислямска Република Иран Али Хаменей  чу недвусмисленото предложение: „Нашите страним могат да създадат организация, подобна на ОПЕК". Духовният лидер е пояснил: половината от световните запаси на природен газ се намират в Русия и Иран.

Макар че подобно изявление на първо място има политически цели и ефект, а идеята за създаване на газов ОПЕК не може да бъде реализирана в близко бъдеще, регулярното й обсъждане на най-високо равнище говори за евентуално съглашение между страните - износителки на газ. Това наистина все някога може да се случи.

В такъв случай Европа, основен вносител, ще трябва да си има работа с организация, по-силна от петролния ОПЕК. Защото картелът на износителите на нефт държи 40% от производството, 2/3 от запасите, като в него влизат 12 страни. А „газовият ОПЕК" може да е много по-мощен. 57% от доказаните запаси в света са разположени в три държави: Русия, Иран и Катар. В евентуален случай на картел, управлението ще е много по-лесно и такава организация много бързо ще стане фактически монополист.

До този момент страните на ЕС, най-големия вносители на газ в света, са реагирали нервно на съобщенията за създаване на картел между Русия и Алжир, които заедно дават само малко по-малко от 40% от газта на Европа. Експертите на НАТО също предупреждаваха за подобна възможност. Освен Русия и Алжир, според НАТО в организацията могат да влязат Либия, Катар, Иран и републиките от Централна Азия.

Но тогава руските власти енергично отрекоха подобни предположения. Алжирската страна също. При подписването на меморандума за сътрудничество с Русия, министърът на енергетиката на африканската страна каза следното: „Преждевременно е да се говори за създаване на „газов ОПЕК". Възможно, това ще стане след 20 - 30 години, когато се създадат пазари на суапове и на сгъстен газ, пазарът стане динамичен и придобие същите черти като пазара на нефт".

Заявлението на духовния лидер на Иран в неделя отново изостри болезнения за европейците въпрос. При това доста скоро, през април, в Катар ще се състои конференция с руско участие на най-големите производители и износители на газ в света. Там ще се обсъжда координацията на дейностите по осигуряване доставките на газ за международните пазари.

За успокоение на света и Европа, на форума в Давос Дмитрий Медведев е казал, че е против създаването на картел между Алжир и Русия. Висши чиновници на ЕС също считат, че не могат да предскажат бъдещото поведение на Русия, но за РФ такова нещо надали е полезно и че е по-изгодно да се създадат отворени пазари на потребителите.

Вчера на въпросите на руската медия в Министерството на енергетиката не са могли да коментират иранските предложения. От Газпром са заявили, че създаването на „газов ОПЕК" е невъзможно, защото газовия и нефтения бизнес са структурирани по различен начин. На газовия руски монополист не е известно нищо за планове на Русия да създава газов картел.

Но от друга страна руски експерти считат, че самата идея сама по себе си е икономически привлекателна за Русия. Известния специалист Алексей Громов е отбелязал, че днес в света няма организация, представяща интересите на страните - износители на природен газ. В това време обединенията на страните - потребители „никнат като гъби".

В условията на настъпваща либерализация на европейския пазар на газта създаване на газов ОПЕК ще е много силен отговор на опитите на европейските чиновници да стимулират изкуствено конкуренцията между производителите. Ако в подобна организация се включат и страните на Средна Азия, ще бъдат осуетени опитите на Китай да подбива цените, играейки си с доставките от Русия, Туркмения и Казахстан.

И в края отново да се върнем на събитието, предизвикало медийния трепет в Европа: посвещението на Игор Иванов в Иран. Иванов е връчил на иранските лидери писма от президента Путин и не само е потвърдил правото на Иран да развива собствена ядрена програма (разбира се за мирни цели), но е призовал страната да взима по-активна роля в живота на региона.