Днес президентът Буш се очаква да оповести пет годишно замразяване на лихвите по ипотечните заеми за неплатежоспособните длъжници, съобщи Financial Times.

Пет годишното замразяване е компромисен вариант, след като кредиторите обсъждаха седем годишно или едно и двегодишно замразяване. В сряда решението все още не е било взето. Предвижда се, че хората, които работят в кредитния сектор ще се съгласят на петгодишна лихва, ако тя бъде приета от Конгреса.

Замразяването се отнася само за кредитни длъжници, които имат по-малко от 3% чиста собственост на имуществото си. Те трябва да са били редовни в плащанията си или да не са ги просрочвали повече от 60 дни. Длъжниците трябва да покажат, че са неспособни да плащат след нарастването на лихвата, но могат да извършват текущите си плащания. Според индустриален лобист замразяването ще се отрази на заеми, взети между януари 2005 и юли 2007, с лихви определени да бъдат повишени между януари 2008 и юли 2010.

Създаденият план предвижда да бъдат определени кредитни длъжници, които са способни да извършат рефинансиране, определено от критерии като големината на заема, лихвата на заема, кредитния пункт. Целта е кредитните длъжници да получат нови заеми, които да са способни да изплащат. Това предложение е направено от Федералната жилищна администрация, която отговаря за застраховките по ипотечните кредити.

Планът може да бъде прокаран без закон, но администрацията има нужда от подкрепата на Конгреса. Според настоящия закон Федералната жилищна администрация има ограничена власт в определянето на размера на застрахователните кредити, които може да предоставя. Ако не се промени закона, много дребни кредитни длъжници няма да могат да използват
застрахователната услуга на Федералната жилищна администрация.

Хилъри Клинтън, сенатор от Ню Йорк, заяви че администрацията не прави достатъчно, за да помогне на собствениците на жилища. Според нея президентът хвърля спасителен пояс само на ограничен кръг от хора.