Нарочената за следваща в списъка с фалиращи американски банки, Lehman Brothers днес изнесе тримесечния си доклад, който показва спад на печалбите с 57%. Това е доста по-добър резултат от анализаторските очаквания, заради които финансовата институция изгуби близо 20% пазарна капитализация през последните два дни.

Нетната печалба за първото тримесечие са се понижили до $489 млн. или по 81 цента на акция от $1.51 млрд. ($1.96 на акция) за същия период година по-рано. Акциите на компанията правят шеметно рали с 15% половин час преди официалния старт на американската търговска сесия. Очакванията на пазарните анализатори бяха за печалби в размер на едва 72 цента на акция.

Изпълнителният директор на компанията Ричард Фулд успокояваше цял ден вчера инвеститорите, че състоянието на банката е стабилно и няма да последва фалит, както това се случи с конкурентната банка Bear Stearns. В нейния случай, проблемът с ликвидността беше толкова жесток, че се стигна до продажбата й за смешната сума от $236 млн. на JPMorgan Chase.

„С риск да се повторя, днес всичко зависи от доверието, което инвеститорите имат във финансовата система", коментира американски брокер.

Печалбата на Lehman бе по-малка заради отписаните активи на обща стойност $1.8 млрд. в следствие на срива в имотния пазар. Това доведе до спад на печалбата с 88% до $262 млн. За щастие другите бизнес сектори на компанията са отбелязали напредък през първите три месеца на годината, като например приходите от инвестиране на капиталовите пазари са се покачили с 6% до $1.4 млрд. Комисионните от съветническа дейност по сделки за сливания и придобивания са били с 34% повече до $330 млн., а тези по управление на активи са нараснали с 39% до $968 млн.

Активите и парите кеш на компанията са били на обща стойност $98 млрд. през първото тримесечие, което е почти без изменение спрямо последните три месеца на 2007 г. Компанията предприе сериозна експанзия на европейския и азиатски пазар, след като съкрати близо 5 300 свой служители в САЩ.