BCE, най-голямата канадска телефонна компания, подписа финално споразумение с група инвеститори, начело с Ontario Teachers' Pension Plan, за реализиране на най-голямото поглъщане в света, финансирано чрез банков заем.

Новината изстреля акциите на компанията нагоре, след като по-рано от BCE намалиха дивидента за второто тримесечие.

Поглъщането на стойност C$52 милиарда ($51 милиарда) беше анонсирано за първи път преди около година и ще завърши окончателно на 11 декември на първоначалната цена от 42.75 канадски долара за акция.

От базираната в Монреал компания заявиха вчера, че няма да изпащат дивидентите на обикновените си акции за второто тримесечие, като със спестените по този начин C$900 милиона целят да успокоят притесненията на банките финансиращи сливането. Сделката е най-голямата от повече от 6 години насам.

Финансирането на поглъщането на BCE е по-скоро изключение на тежко засегнатия от кредитната криза и ръста на лихвените нива пазар на левъридж сделките.

Акциите на BCE покачиха с C$4.49 или 13%, до C$39.64 на фондовата борса в Торонто, като ръста е най-голям от април 2002 година.

През миналия месец книжата на BCE се търгуваха с около 25% под предложената в сделката цена, заради опасенията, че банките, финансиращи сливането, сред които са Citigroup и Deutsche Bank може да предложат по-ниска цена с оглед на повишаването на лихвените нива в еврозоната и забавянето на американската икономика.

Групата на купувачите и BCE направиха вече няколко промени в споразумението, за да спечелят доверието на банките, които ще осигурят C$34 милиарда от финансирането на сделката. Приключването на поглъщането беше отложено с почти 3 месеца от първоначалната дата 30 септември, за да се даде повече време на банкерите да продадат облигации гарантирани с дългове, за да финансират покупката.

Освен това дивидентът, който беше отложен миналата седмица, въобще няма да бъде изплатен, като държателите на привилегировани акции разбира се няма да бъдат ощетени и ще си получат дивидентите.

Освен това купувачите ще трябва да платят обезщетение от C$1.2 милиарда или с 20% повече от първоначалните условия, ако сделката не се осъществи.

Базираният в Торонто Ontario Teachers е третият по големина пенсионен фонд в Канада и заедно с инвестиционния фонд Providence Equity се съгласиха да платят C$42.75 за акция, за да придобият BCE. По-късно Madison Dearborn Partners и Merrill Lynch & Co се присъединиха към купувачите.

Върховния съд на Канада даде зелена светлина на сделката на 20 юни, след като отхвърли решението на постановено от по-ниска инстанция, че поглъщането не третира честно акционерите.

Намалението на дивидента практически ще понижи цената за купувачите с C$1.10 за акция според анализатори.

Като действията на компанията след поглъщането ще бъдат ориентирани към засилване на доверието на клиентите и към нея, с оглед на това, че фирмата е загубила 511 000 от абонатите си на стационарни телефони през 2007, спрямо 463 000 през 2006 и 297 000 през 2005, според отчета и за миналата година.

В същото време Citigroup и Deutsche Bank преговарят за включване в сделката и на Royal Bank of Scotland Group и Toronto-Dominion Bank.